fbpx

Emlékszel a sirályos képre, amit még nyáron szerkesztettem? 🙂 Arra gondoltam, megválaszolom az értetlenkedéseiket…

Akkor mit eszel?

Szerencsére van élet a gluténen, tejen és cukron túl is. Például fehér rizs helyett ott a barna rizs (több benne a tápanyag, mint a fehérben), a köles (nem csak madáreleség, hanem tápláló finomság), a hajdina (én mondjuk nem szeretem)… Mi mandulatejet készítünk, barna rizsliszttel sűrítünk, kapható gluténmentes lisztkeverék, ami inzulinrezisztencia étrendbe is beilleszthető… csak hogy néhány alapvető dolgot említsek. 😉

Nem hiányzik az édesség?

Nincs okom hiányolni.
1. Eleve nincs szükségem annyi édességre.
2. Le lehet jönni a “szerről”.
3. Mással, például eritrittel is lehet édesíteni.

Dehát nem is vagy kövér!

Nem is azért csinálom. A fogyás csak úgy mellékesen megtörténik, ha elkezdek a számomra megfelelő étrend szerint étkezni. Nyilván ez nem mindenkinél ilyen egyszerű, de nálam így történt.

Nincs rossz íze?

Eleinte furcsa lehet például a teljes kiőrlésű kenyér annak, aki csak a fehér kenyeret ismeri, de meg lehet szokni. Utána meg majd a fehér kenyér lesz túl semmilyen. A hajdinát nem szeretem, a kölest se kedveltem eleinte, de aztán úgy rákattantam, hogy nem lehet lefejteni róla. Számomra az eritritnek sincs mellékíze, a negyedannyit pedig megszoktam már.

Nem érzed kínzásnak?

Nagyobb kínzás lenne, ha esetleg rövid határidőn belül cukorbeteggé válnék, minthogy egy bizonyos étrend szerint étkezzek. Szóval ha lehet, inkább késleltetném… Az elején nyilván nehezebb, amíg az ember megtalálja a bevált alternatívákat, de utána rutinná válik.

De valamiben meg kell halni!

Emiatt ne aggódj! A halált nem tudom elkerülni én sem. Viszont amíg meg nem történik, szeretnék a lehetőségeimhez mérten egészséges maradni. Ami a hatáskörömbe tartozik, igyekszem megtenni.

És ettől miért lesz jobb neked?

Hosszú, kacifántos történet. Helyes étkezéssel el lehet kerülni a nem kívánt hasmenést, vagy (legalább késleltetni) a cukorbetegséget… A szervezet rendkívül összetett dolog. A táplálkozás hatással van a testünk helyes működésére.

Én ezt nem tudnám csinálni!

Nem is neked kell, bár ki tudja… de az a te dolgod, ez meg az enyém. 🤷‍

Nem túl drága így az étkezés?

Igen. Drágább. Ez tény. De nekem megéri. Azért, hogy jól érezzem magam, megéri. Azért tanultunk és azon dolgozunk, hogy ez ne okozzon gondot.

Már mindent elhitetnek az emberrel!

A tények makacs dolgok. A vérvizsgálat nem hazudik. A test jelez, csak mi nem mindig figyelünk oda, vagy nem értjük, amit mond. Meg kell tanulnunk hallgatni rá! Mert az emberi szervezet csodálatos dolog: sokáig tűr, igyekszik kompenzálni, de előbb-utóbb megelégeli a szívatást…

Naaa, egy kicsi nem árthat meg!

Ezt hadd döntsem el én (vagy az orvos, meg a dietetikus)! Ne akard megoldani a problémámat, ez az én feladatom. A túlfogyasztás korában – főleg annak, aki egészségügyi okokból tartja a saját diétáját, – inkább ne etetéssel mutasd ki a szeretetedet: számos más módja is van annak. 😉

Vannak saját válaszaid? 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

 

Megvalósítás alatt

Előzmények: megvalositas.blog.hu

Megjelent az első könyvem!

Lione Stanislav: Csillagom
A részletekért kattints a képre!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a blogomat!


Légyszi

Ha idézel tőlem, vagy saját képet vinnél, kérlek, nevezd meg a blogomat, és linkelj a blogomra, köszönöm!