fbpx
Mit jelent az, hogy a Csillagom egy spirituális regény? Kerüljem el messzire, ha én magam nem vagyok spirituális?
lione stanislav csillagom

Kezdetnek boncolgassuk kicsit a spirituális szó jelentését. Elvégre ez egy gyűjtőnév, és valójában mindenki egy picit mást ért alatta. Vannak, akik természetfeletti energiák mozgatására asszociálnak, mások jósnőkre és elvetemült ezós boszorkányokra, megint mások a vallásokra, ősi hitrendszerekre gondolnak, és ez csak néhány könnyebben megfogható példa. A spirituális szónak szinte annyi jelentése lehet, amennyi ember elméjében megjelenik ez a fogalom.

Spirituálisnak címkézhetjük például a módosult tudatállapotokat és az ezekből fakadó élményeket, mint az álom, az álom nélküli mélyalvás, a transz, az alfa, a hipnózis, a flow, az ihlet, a megérzés, de akár spirituális értelmezést kaphat a lefagyás és a pánik is. Ilyen élményeket pedig még a legateistább személyek is tapasztalhatnak.

Továbbá spirituális kérdés lehet az is, hogy miben hiszel. Templomba jársz, hiszel egy külső, kívülálló istenségben, és követed a vallásod szabályait? Vagy badarságnak tartod a kívülálló istenséghez való imádkozást és a dogmák követését, ehelyett a tudományban, elmében hiszel? Esetleg azt mondod, hívő vagy, de nem vallásos? Mind spirituális kérdés, a spirituális intelligenciánk részét képezik.

Spirituálisnak értelmezhetünk mindent, amely a lélek fejlődését igyekszik értelmezni, az önmeghaladást és a transzcendenciát kutatja, de azokat a gondolatokat és eszméket is, amelyekkel értelmet próbálunk adni az életnek, mint például a különböző filozófiák, melyek vallással vagy attól függetlenül keletkeztek a világban.

Tehát akkor milyen módon spirituális a Csillagom?

Amellett, hogy a Csillagom történetének megjelenése és megírása számomra egy spirituális élmény volt (álomból született, és módosult tudatállapotot éltem át: szinkronicitást, flowt és csúcsélményt), nyilvánvalóan olyan filozófiák adják a regény alapját, amelyek az érdeklődésem részét képezik. A mitológiát, dogmatikát, rituális tevékenységet szándékosan csökkentettem minimálisra a történetben (illetve szabadjára engedtem a fantáziámat), ugyanis nem vallásos térítés a célom – elvégre én sem tartom magam vallásosnak –, hanem a gondolatébresztés. Épp ezért adok kérdéseket a szereplők szájába, és dilemmákat, amelyeken elmélkedhetnek. Mint például elzárkózás vagy részvétel az életben, cölibátus vagy szerelem, tiltás vagy megengedés, egyenlőség vagy hierarhia, modern vagy archaikus. Megférnek egymás mellett az ellentétek? Ellentétek egyáltalán? Vagy van még valami ezeken túl is? 😉

Dömötör László szerint: egyrészt pont az ilyen kis ellentmondások, paradox szituációk, meghasonlott lelki állapotok és lélekrázó erkölcsi dilemmák teszik roppant izgalmassá a művet. Másrészt ott van az első osztályú, finom, önmagát kifigurázó humor.

Épp olyan komplex és ambivalens, vidám és szomorú, mint maga az élet. Ahol nem szükséges egyik nézetet sem száz százalékosan magadévá tenned. Bátran kételkedj és tapasztalj! Hiszen ez a történet csak egy könnyed, romantikus fantasy – olykor nehéz témákkal. Egy mese – felnőttekek. Ahogy egyszer egy kommentben Robin O’Wrightly említette: realista mágia.

E.K.Mindaleth szerint: Nem erőltette rám a nézeteit, mégis meghódított. A könyv egyharmadára már teljesen átszellemültnek éreztem magam. Hiába a mindennapi stressz, és a rengeteg probléma, egyszerűen lepergett rólam, miközben e könyv lapjaiba vetettem magam.

Szóval nem kell hívőnek, buddhistának, tengristának vagy new age-esnek lenned ahhoz, hogy olvasható legyen számodra a Csillagom. Ha magad is tapasztaltad már az élet sokszínűségét és ellentmondásosságát, hallottál már a kognitív disszonanciáról, gondolkodtál már a boldogság természetén, akkor esetleg – hangsúlyozom: esetleg 😁 – érdemes lehet a kezedbe venni a Csillagomat.

Mi az a Csillagom?

“Tele van spiritualitással, de anélkül történik ez, hogy a szerző le akarná nyomni a torkunkon bármelyik ideológiát. Teljesen önmagába integrált módon mesél róluk, emellett mégis két lábbal áll a földön.” 
– Robin O’Wrightly, író

Bővebben »

lione stanislav csillagom

Ha érdekel a kötet, és szívesen megnéznéd élőben, gyere el a Könyvfesztiválra! Julie V. Scott standjánál a kezedbe veheted, belelapozhatsz, szombaton pedig dedikálom is szívesen!

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

 

Megvalósítás alatt

Előzmények: megvalositas.blog.hu

Megjelent az első könyvem!

Lione Stanislav: Csillagom
A részletekért kattints a képre!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a blogomat!


Légyszi

Ha idézel tőlem, vagy saját képet vinnél, kérlek, nevezd meg a blogomat, és linkelj a blogomra, köszönöm!