fbpx

Emlékszem, annak idején a színjátszósokkal többször álltunk az ökosátorban Szentendrén a főtéren. A sátor mellett közvetlenül kihelyeztük a szelektív hulladékgyűjtőket, magunk rajzoltuk rá a piktogramokat. Egyenpólót is kaptunk, az enyém a mai napig megvan. Természetvédő rajzokat rajzoltattunk a gyerekekkel, míg szüleikkel ökolábnyom tesztet töltettünk ki, és tanácsokat adtunk, hogyan tudják csökkenteni az ökolábnyomukat. Önszorgalomból még A Hülyeség Kora című film angol feliratát is lefordítottuk, amikor még nem lehetett elérni a filmet magyar szinkronnal.

Kitalálhatunk elméleteket a globális felmelegedés tagadására, veszélyeinek elbagatellizálására, de akárhogy is, a környezetszennyezés nem jó, és ha ezt tovább folytatjuk, kipusztulunk:

Bár nekünk, random panellakóknak, sajnos nincs meg a hatalmunk hozzá, hogy az autókat csakúgy kitiltsuk a városból, nem tudunk megfizetni egy elektromos autót, és a város buszait sem cserélhetjük le azonnal elektromosra, a repülőkről nem is beszélve. Azt sem tudjuk most rögtön elintézni, hogy minden panelház szigetelt legyen és egyedi mérőórás, saját házunk sincs kerttel és veteményessel, meg hogy komposztálni tudjunk, meg napelemeket, napkollektorokat felszerelni (pénzünk se lenne rá). Kicsik vagyunk hozzá, hogy országosan betiltsuk a nejlonzacskókat meg a petpalackokat, hogy minden falu szélére szélerőműveket telepítsünk, és hogy egytől egyig visszatelepítsük a kivágott fákat, erdőket. De legalább a saját kis birodalmunkon belül: a lakásunkban dönthetünk másként.

Hogyan lehet egy hagyományos panellakóból zöld, környezetbarát, tudatos panellakó?

Itt élünk egymás hegyén-hátán a betonban, mellettünk zúgnak el az autók, fölöttünk a repülők, gomolyog a szmog, dugig vannak a kukák... kuporgunk a lakásban, és vállat vonunk: minek zöldülni, velem vagy nélkülem is teljesen kilátástalannak látszik a helyzet. De  a változás kicsiben is kincset ér, mert sok kicsi sokra megy, a jó példa pedig ragadós. Ráadásul gyakran gazdaságosabb, akár spórolhatunk is vele! Ha körülötted mások nem csinálják (még), kezdd el Te, legyél a legelső!

“Think global, act local!”

Ha bevásárolni mész, vigyél magaddal saját szatyrot!

A hagyományos panellakó lemegy a boltba, és nejlonszatyrot kér, attól függően, mennyit vásárolt. A környezetbarát panellakó felkészülve érkezik a boltba, van nála legalább annyi textil szatyor, amennyire tervei szerint szüksége lesz. A textilszatyrot egyetlen egyszer kell megvenned, és számtalan alkalommal használhatod, míg a bolti nejlonzacskók hamar tönkremennek, és folyton újra kell venni, így hosszútávon mindenképp drágábbak is. (Nekem van hangjegyes, Spanyolországos, és két Ayreonos textilszatyrom is) Ráadásul pólónyomó weboldalakon egyedi szatyrokat tervezhetsz magadnak, olyan képpel vagy üzenettel, ami számodra kedves. Vagy varrhatsz magadnak. Aztán ha mégis elfelejtenél anyagszatyrot vinni magaddal, hiszen ez is előfordulhat, a nejlont legalább használd fel kukazsákként!

Csomagolj saját dobozba, újrahasznosítható zacskóba!

A hagyományos panellakó nejlonzacskóba vagy alufóliába csomagolja a szendvicsét, ami használat után a kukában landol. De te kérheted saját zacskóba vagy dobozba a portékát a piacon. A saját zacskód is lehet textilből, akár varrhatsz is magadnak. A szendvicsedet csomagolhatod méhviaszos vászonba, amit megvásárolhatsz, vagy elkészítheted magad, de varrhatsz is bolti viaszos vászonból szendvicstartó tasakokat. Ha sejthető, hogy beülsz egy gyorsétterembe ebédelni, vacsorázni, legyen nálad a saját dobozkád és evőeszközöd (a kanálgép beszerezhető akár egy random military boltból), így nem kell műanyag dobozt kérned, és nem kell a rossz minőségű műanyag evőeszközökkel bajlódnod.

Utazz többedmagaddal!

Ha teheted, használd a tömegközlekedést! Ezzel mindenképp csökkented a dugót és a kipufogógázt a városban. Ha messziről jössz, tedd le a kocsit a város szélén egy P+R parkolóban, és szállj fel ott a buszra, metróra, hévre. Ha mégse teheted, beszélj össze másokkal, vigyétek el egymást, telekocsizzatok – tehát lehetőség szerint, ne ülj teljesen egyedül az autóba. Ha pedig nem mész messzire, gyalogolj, rollerezz vagy bringázz, az egészségednek is jót fog tenni!

Használd újra a papírt! Vagy ne használj papírt!

Köztudott, hogy a különféle szervek imádnak levelezni: megküldte a nav, az önkormányzat, a díjbeszedő, a telefontársaság, a bank a nyolcezredik tájékoztatót, melynek természetesen a hátulja teljesen üres? A saját vagy gyerek leckéi fénymásolatok hegyét eredményezte? Sebaj, gyűjtsd őket össze, és ha nyomtatnod kell (kottát, verset, mégtöbb tananyagot, vagy akár orvosi leletet), ezek hátuljára nyomtasd! A múltkor a dokihoz így vittem a vérvétel leletemet. Doktornő nézte, mi van a hátulján (színháztörténet tételek), mondtam, hogy újrahasznosított papír, mire ő cukin elmosolyodva annyit felelt: helyes! 🙂 Ha teheted, bizonyos társaságoktól kérj elektronikus tájékoztatást/csekket, ilyenkor nem küldenek külön papír levelet, hanem e-mailben és/vagy sms-ben tájékoztatnak, hogy mennyi az annyi. Ha mégse tudod gyűjteni a félig használt lapokat, mert már roskadozik tőle a gyűjtőd, dobd a papíros szelektívbe.

Takaríts környezetbarát, lebomló szerekkel!

Cillitbeng? Hipó? Tomikristály? Ugyan! Szerencsére sokan az ecetre esküsznek, meg a szódabikarbónára, a citromsavra, a mosódióra, a mosószódára, a mosószappanra… de ha nem akarsz ezekkel ügyeskedni, vagy tisztítószereket DIY módon kotyvasztani, rengeteg más környezetkímélő szer kapható, mint például az Ahimsa, a Cleaneco, a Frosh, vagy az Amway Home. Ismerkedj meg ezekkel a termékekkel, tapasztald ki, melyik számodra a legjobb! Mert sokkal több vegyszert öntünk le a lefolyón, mint amennyire szükség volna. Ha éppenséggel nem kell többéves penésztenyészetet irtani, teljesen megfelelő lesz számodra valamelyik termék a fentiek közül.

Tampon és betét helyett…

Ismerkedj meg az újrahasználható menstruációs eszközökkel, a mosható betéttel és az intimkehellyel. Egyik sem olcsó, és nyilván nem könnyű megtalálni a legmegfelelőbb intimkelyhet, de hosszútávon rengeteget spórolhatsz vele, és nem termelsz velük annyi műanyag szemetet, mint eldobható társaikkal. Mosható betétet ráadásul még varrhatsz is magadnak!

És még megannyi más dolgot is tehetsz a környezetedért és a pénztárcádért…

Kapcsold le a villanyt abban a helyiségben, ahol nem tartózkodsz; használj takarékos izzókat; vásárolj kistermelőktől; olvasd el a származási helyet, és ha teheted, vedd a hazait; vásárolj használt kütyüket (laptop, telefon, fényképezőgép); vásárolj turiban ruhát, adományozz megunt ruhát, járj el ruhacsere napokra; megunt ingóságaidat add el, vagy vidd cseriti pontokra; hasznosíts újra: szemétből készíthetsz pl. gyerekjátékokat, szobadíszeket; ne dobd el a cigicsikket (ne dohányozz eleve!); gyűjts szelektíven; vidd vissza az üvegeket; használd újra az üvegeket (pestós üvegekben tartom a fűszereimet, anyósom meg paradicsomszószt vagy lekvárt főz beléjük); a veszélyes hulladékot a megfelelő gyűjtőhelyre vidd; palackos ásványvíz helyett használj víztisztítót (nekünk csapra szerelhető van); bubis ásványvíz helyett szódagépet; ha mész valahova, vigyél magaddal saját palackot vagy kulacsot, hogy ne kelljen vizet venned a boltban; szedd fel a kutyád után a kutyagumit; a maradékodat, amit kidobnál, add a kutyá(k)nak; fogyassz kevesebb húst; ültess fákat, szedj szemetet (akár rendezvények keretében); adakozz zöld szervezeteknek; kapcsold ki a nem használt hosszabbítókat, zuhanyozz gyorsan; zárd el a csapot, ha csöpög; sőt, legyen víztakarékos csapod, zuhanyrózsád… ésatöbbi, ésatöbbi…

Az igazán elvetemültek egy enyhébb fajtájának inspirációt tud nyújtani a Hulladékmentes 30 napos e-mail kihívása, a legelvetemültebbeknek meg rendelkezésre áll egy tanfolyam is (ezt tervezem elvégezni), mert biztos vagyok benne, hogy rengeteg újat tud mondani, illetve a régiekhez új ötleteket adni!

Meséld el, mit alkalmazol már ezek közül!
Mi az, amivel még ki tudnád egészíteni a fenti listát? 😉

 

Hozzászólások

  1. Lehet panelben komposztálni! 🙂 pont a hulladekmentesen van rá tipp. A tanfolyamot én is tervezem amúgy valamikor elvégezni 🙂

    • Macska |

      Igen, olvastam, de gondolom a tanfolyamon kicsit részletesebbek az infók róla… Az már nagyon hárdkór… 😀 Más részről meg egyelőre nincs kedvem kinyírni a gilisztákat, és Nausica (rajzfilm) jellegű penészerdőt nevelni, mert szerintem jópár gilisztaéletet követelne, mire beállna nálunk valami egyensúly abban az edényben… 😀 Nameg így is alig férünk el ebben a vacak lyukban (amit még szét se bombázhatunk, mert nem a miénk)… hova teszem? 😀 Szóval egyelőre az idegenebb számomra, mint 5 éve a kelyhezés volt… 😀 A kert végében komposztálás egyelőre szimpatikusabb, meg egyszerűbb is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

 

Megvalósítás alatt

Előzmények: megvalositas.blog.hu

Megjelent az első könyvem!

Lione Stanislav: Csillagom
A részletekért kattints a képre!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a blogomat!


Légyszi

Ha idézel tőlem, vagy saját képet vinnél, kérlek, nevezd meg a blogomat, és linkelj a blogomra, köszönöm!