fbpx

Jön a karácsony, nagytakarítás, ennek apropóján, illetve itt, Dorkánál feltett kérdések egyikére is válaszolva írom az alábbi ajánlómat. Egyre terjednek az interneten a házi praktikák és környezetkímélő tisztítószerek. Ennek örülök, én is ajánlanék egy olyan csomagot, amit még egyetlen blogon – ahol jártam, – sem láttam megemlítve.

Az emberek nagy részének gyakran tévképzetei lehetnek az alábbi termékekkel kapcsolatban: első sorban az, hogy drága. Ennek a tévképzetnek az alapja egészen 20 évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor valóban drágának számítottak ezek a cuccok, tehát valamilyen szinten jogos. Viszont tekintve, hogy az elmúlt 20 év alatt kb. 500-700 forintot drágultak – míg a 20 forintos gombóc fagyi immár 200 forint -, elmondhatjuk, hogy mára már nem is olyan drága: mivel koncentrátumokról beszélünk, amelyeket 1:3, 1:5 vagy akár 1:9 arányban (sőt fél kupak per vödör) is lehet vízben oldani, adott terméktől függően. Talán néhányan már sejtik, hogy az Amway Home termékekről van szó.

amwayA termékek használatának filozófiája egyébként nagyon egyszerű: adott tisztítószer – ami egyébként 100%-ban biológiailag lebomló (amely termékeken Bioquest Formula logo fel van tüntetve), – csak az alap tisztításhoz szükséges anyagokat tartalmazza magában, mert a szennyeződések nagy százalékához általában az is elég. Makacsabb szennyeződésekhez ajánlják az adag növelését, és/vagy a speciális koncentrátumokat, elvégre amúgy fölöslegesen engednénk le a lefolyón olyan anyagokat, amelyekre nem is lenne szükség. Ez is a spórolás része.

De nézzünk akkor a számokat (kiskereskedelmi áron) – mert a számok tények, a tények számok (nagykereskedelmi ár törzsvásárló pluszként (ABO) regisztrált tagoknak jár) – a teljesség igénye nélkül:

Mosópor: Alap szennyeződés esetén a 3 kilós mosóporból a kanálon jelölt 30 milire van szükség, ami fél kanál. (Makacsabb foltok esetén egész kanál és/vagy kiegészítő tisztítószerek alkalmazása ajánlott.) Ha a teljes mosóport vesszük, 150-szer tudjuk belőle kimerni azt a 30 milit, ami alapján (kiskereskedelmi áron) 72 forintra jön ki egy mosás ára. Drága anyósjelöltem nemrég még mosódióval és mosószódával mosott, és ő mondta, hogy számára (nagykereskedelmi áron) megérte a mosódió/szódáról erre a mosóporra váltani (a dió elmondása szerint valami pöttyöket is hagy maga után, amiket le kell szedegetni mosás után a ruháról, ezzel kapcsolatban nekem nincs tapasztalatom), és a hatékonyságával is meg van elégedve (pontosabban: nagyon jól kiszedi a koszt apósjelölt ingének nyakából).Engem személy szerint a számok nem érdekelnek, én flegmatikus vagyok, nem érek rá, és kedvem sincs kotyvasztani, de matekozni sem. Az győzött meg, hogy nem marja mosás után a torkomat a levegővétel, és ami lemegy a lefolyón, az lebomlik (amíg ezt nem tudtam, nem érdekeltek ezek a cuccok). Az én mérnök Párom matekozta ki a tényeket, méghozzá azért, hogy bebizonyítsa, hogy nem éri meg ezeket használni – nos pont az ellenkezőjét sikerült bizonyítania. ;D

Fürdőszoba tisztító: (Ez az általános tisztítószer fürdőszobai verziója, az általános tisztítószer az, amelyikből felmosáshoz fél kupak kell a vödörbe, mert ha többet használsz, abból habparti lesz (igaz történet) 😀) Annak idején, amikor még szüleimnél laktam, és fürdőszobát kellett takarítanom, az egy komoly háború volt: rendszerint a vízkő győzött, mert megfulladtam a takarító vegyszertől. Az én bio-anyósjelöltem ezt ecettel intézte, de azt általában kendővel az arcán és napszemüveggel, mert ugye az ecet szaga sem kellemes, és a szemét is bántotta (én sem bírom a szagát sokáig). Nos én itt találkoztam a legeslegnagyobb kedvencemmel, a citrusos illatú fürdőszoba tisztítóval. Röhögve, ismétlem, röhögve leszedi a vízkövet a zuhanyfülke ajtajáról, fulladásveszély nélkül, főleg mikroszálas törlőkendővel. Én 1:5-höz hígítom a cuccot, így kiskereskedelmi áron 720 forint lesz literje.

Még sok mindenről tudnék írni (van még konyhai tisztítószer, ablakmosó, súrolószer, fémtisztító és WC tisztító is Bioquest logóval), de most zárjuk le a mosogatószerrel +1 alternatívaként az Origós hasonlítgatáshoz:

Mosogatószer: Egy barátom mesélte, hogy gyerekkorában sokat mosogatott ezzel. A gyerekeket általában nem érdeklik a “felnőttek márkái”, a használhatóságért szerette. Nem is emlékezett a nevére, csak arra, hogy agyon hígították, és nagyon-nagyon sokáig mosogattak vele könnyedén, megerőltetés nélkül. Amikor sok év után újra találkozott vele, tértek vissza az emlékei. Nálunk főleg Párom a mosogatás felelős, mi 1:8-hoz hígítjuk, így 313 forint a litere kiskereskedelmi áron (1:5-höz is csak 500). A kezünket sem szárítja ki, sőt – a zsír meg lejön az edényről (mint a reklámban 😀), nem tologatjuk a cuccot a zsírrétegen, mint más bizonyos mosogatószerek esetében (pl a munkahelyen).

Szóval ezek a mi személyes tapasztalataink… 🙂

under-construction-felk-16.png Tipp: Ne ma kezdd el a takarítást: december 13., péntek, Luca nap van! (Minden Lucának boldog névnapot!) Ma pihenj! 🙂

2013-boszi.jpg

Képek: amway.hu, setthasat.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

 

Megvalósítás alatt

Előzmények: megvalositas.blog.hu

Megjelent az első könyvem!

Lione Stanislav: Csillagom
A részletekért kattints a képre!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a blogomat!


Légyszi

Ha idézel tőlem, vagy saját képet vinnél, kérlek, nevezd meg a blogomat, és linkelj a blogomra, köszönöm!