fbpx

A tizennyolc éves Krisztinek mindenről van véleménye, kezdve a dolgozatírástól a politikáig. Visszaemlékezéseiben meséli el nekünk, miképp épült ki a diktatúra az országban mindössze néhány év alatt. Úgy érzem rengeteget merít a történet a (lehetséges) valóságunkból, épp ezért aktuális és elgondolkodtató témákat feszeget az Utolsó csepp a pohárban.

A legtöbb webshopban fantasy címke került rá. Viszont én nem nevezném fantasy-nek, inkább cli-fi (climate fiction) és disztópia kategóriába sorolnám, esetleg még soft sci-fi-be, hiszen egy lehetséges társadalmi- és klíma-jövőképet tár elénk.

Cselekmény helyett inkább a világ felépítésén, az erőviszonyok ábrázolásán van a hangsúly, mégis fenntartja az érdeklődést az elejétől a végéig. Részemről egy kicsivel több párbeszédet használam volna, hogy jobban megismerjük a szereplőket, de így is élvezhető volt a történet. Ahogy Kriszta lassan megismerkedik az őt körülvevő világ valódi arcával, úgy fokozódott a disztópiákra jellemző szorongás is, és persze a kíváncsiság: mi jöhet még?

Szerkesztésileg talán ráfért volna még egy kis munka, de ezek elenyészőek voltak. Hozzáteszem, olvastam már több állítólag szerkesztett könyvet lényegesen pocsékabb fogalmazással és rengeteg szóismétléssel. Úgy vélem, Kamilla fiatal kora ellenére rendkívül tehetségesen ír – első könyvhöz képest meg aztán főleg! – igazán magávalragadó és intelligens olvasmányt alkotott.

Habár engem nem igazán kötöttek le például az iskolai jelenetek részletei, legalábbis néha úgy éreztem, néhány dolog részletesebben lett kifejtve, mint amennyit igényelt volna, de valószínűleg ez a korcsoport különbségből adódhat, és talán 18-20 évesen jobban bele tudtam volna élni magam ezekbe a jelenetekbe. Ha tízenévesek olvassák, számukra biztosan jobban segítenek ezek belehelyezkedni a szituációba. A depresszió ábrázolása hiteles volt, és nagyon tetszett, hogy Kamilla belefűzte az ápolói munka nehézségeit és szépségeit is a történetbe. 🙂

Remélem, több figyelmet kap majd! Faltam a sorokat, és levakarhatatlanul odatapasztott a Kindle képernyőjére, imádok olyat olvasni, ami így beszippant. Úgyhogy szeretettel ajánlom, vegyétek kézbe, olvassátok! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

 

Megvalósítás alatt

Előzmények: megvalositas.blog.hu

Megjelent az első könyvem!

Lione Stanislav: Csillagom
A részletekért kattints a képre!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a blogomat!


Légyszi

Ha idézel tőlem, vagy saját képet vinnél, kérlek, nevezd meg a blogomat, és linkelj a blogomra, köszönöm!