fbpx

Ismét egy kis gyorstalpalón vettem részt, szintén ugyanaz a fiatal hölgy tartotta ezt az előadást is, mint a múltkor vitaminosat. Arról beszélt, miért fontos a víz, milyen víz lenne fontos, melyek azok a vizek/megoldások, amelyeket nem ajánl, és hogy mi szolgálhat esetleg megoldásként.

2014-vizMiért a Víz? Egy idézet: „A sejt halhatatlan, csak a körülötte lévő folyadék van kitéve a degeneratív folyamatoknak. A sejt örök életének feltétele, hogy az extracelluláris (sejten kívüli) folyadék megújuljon. Ez azonban a táplálkozás és az itt felgyülemlő anyagcsere-végtermékek, salakanyagok függvénye.” Dr Alexis Carrel

Az előadó azt mondta, hogy egy átlagos felnőttnek 2,5-3 liter vízre volna szüksége az egészséges működéshez, mert szép és jó, ha van elég vitaminunk, de a vízoldékony vitaminok jótékony hatásához vízre is szükség van, ahogy a salakanyagok sikeres távozásához is (mosógép hasonlat). Továbbá reggel ébredés után illene egy nagyobb pohár langyosabb, szinte testhőmérsékletű vízzel kezdeni a napot (én 3 deci szoba hőmérsékletűvel szoktam, ami kevesebb, ha éjszaka már ittam az adott pohárból az ágy mellett – na ezen majd javítani kell), és étkezés előtt negyed-fél órával is nagy pohár vizet inni, ugyanis étvágyszabályozó hatása van.

Említette a hölgy azt is, hogy a vér és a máj kb. 85%-a víz, a szív és agy 78%-a, és például a vérben 4-5% vízcsökkenés akár 30%-os funkcióromlást okozhat számunkra (tehát 30%-kal “lassabbak” leszünk).

Aztán áttért a különféle vizekre, mint pl. a palackozott ásványvíz, mellyel kapcsolatban megemlítette, hogy tele az internet palackozott víz problémákkal, botrányokkal, hogy nem is az van benne, ami rá van írva, nem elég tiszta a palackozás környezete, stb., illetve hogy vajon mitől lehet egy ásványvíznek 1 év a szavatossági ideje, mik oldódnak ki a palackokból, míg az a raktárban/boltban áll, és mennyire környezetszennyező, ha egy pár megissza a napi 2,5 liter vizét, ez egy évben több mint 1000 palack. Ennél a pontnál kirázott a hideg.

Egyébként ez után ajánlotta elolvasásra ezt a dokumentumot (ebben hivatkoznak erre is), melyet az Országos Környezetegészségügyi Intézet állított össze. Jött a csapvíz vizsgálata, hogy milyen szennyeződések fordulnak elő a csövekben a vízműtől a lakásig: ólom, higany, azbeszt, homok, rovarirtó, növényvédő, vírus, bacilus, gomba, klór (-ból trihalometán)… és kiemelt néhányat belőlük, pl.: trihalometán: rákkeltő lehet; növényvédő szerek: szellemi leépülést okozhatnak (itt egy hölgy a hallgatóságból megjegyezte, hogy egy ismerőse autistákkal dolgozik, és az autista gyerekek nem is ihatnak szűretlen csapvizet, mert az ronthat az állapotukon – hm… elgondolkodtató).

Majd számba vettük a víztisztító megoldásokat:

  • Forralás, ezüst: hát ez egyértelműen nem elég hatékony.
  • Fordított ozmózis: ha nem cseréled a patront, desztillált vizet iszol (Ne tedd!!!), de a patronos visszatöltés is meglehetősen természetellenesen tartalmazza a mikrotápanyagokat, így a viselkedésük is más lesz – a fordított ozmózist extrém körülményekre találták fel, és elavult technológia.
  • Kancsó: általában szénszűrő, de sok közülük nem aktív és/vagy nem préselt (melyről lentebb majd írok), illetve a legtöbb nem jelzi, mikor kell cserélni, továbbá a mikroorganizmusokkal (baci, vírus, gomba) nem kezd semmit.
  • UV lámpa: csak a mikroorganizmusokat öli meg

2014-espringVégül rátért arra a víztisztítóra, ami nekünk is van, az eSping rendszerre: egyszerre van benne egy préselt, aktív szénszűrő, egy UV szűrő és egy elektronikus figyelőrendszer (meghibásodás, szűrőtelítettség jelző). A préselt, aktív szénszűrő azt jelenti, hogy nem tömődik el hamar, mert nem alakultak ki benne járatok, illetve pórusai vannak, mellyel növelték a felületét, hogy minél több anyagot meg tudjon szűrni, ami szénnel reakcióba tud lépni, vagy melynek nagyobb v. egyenlő az átmérője, mint 0,2 µm. Ez a szénszűrő jelenleg 5000 liter vízre van hitelesítve. Az UV lámpa pedig (amely csak víz átfolyásakor kapcsol be) a bacilusok, vírusok, gombák, ciszták és algák több mint 99%-át teszi tönkre, hogy ne árthassanak a víz ivójának. Így a vízben lévő mikrotápanyagok természetes formájukban juthatnak a szervezetünkbe, de a víz mégis tiszta. A szűrőre 1 év (ha nem fogyasztod el egy év alatt az 5000 litert, akkor 1 évig használható a szűrő, ha előbb elfogyasztod, a figyelőberendezés jelez), a készülékre 3 év garancia van.

Tény, hogy elfogult vagyok ebben a témában, imádom a kütyüt (kicsi, egyszerű, könnyen kezelhető, van csapra szerelhető és saját csapos, pult alatti verzió) és az általa szűrt vizet is (mely forralás nélkül babának is adható, és egyébként is itatja magát, főzéshez is ezt használom), és ajánlom – az is tény, hogy nem olcsó, de:

Az előadó még megemlítette, hogy ha valaki víztisztító vásárlásban gondolkodik, nézze meg, hogy az adott víztisztító milyen tanúsítványokkal rendelkezik. Az eSpring például ezekkel: NSF a WHO megbízásából és WQA, melyeket ezek a független szervezetek a saját laborjaikban való vizsgálatok eredményei után adnak. Érdemes elolvasni, mit vizsgálnak ilyenkor, milyen kritériumoknak kell megfelelni (szín, szag, íz befolyásoló anyagok csökkentése; egészségügyi állapotot befolyásoló anyagok csökkentése; mikroorganizmusok csökkentése; van-e a víztisztítás közben plusz szennyeződés; szerkezeti sértetlenség).

Biztos vannak más szuper víztisztítók is, én ezt ismerem, és nagyon meg vagyok vele elégedve. 🙂

Zárásul érdemes megnézni egy igazán rövid videót (ezt már csak én teszem hozzá), hogy az eSpring mennyire találja a kólát egészségesnek… Nagyjából semennyire. 😀

Szóval igyunk vizet, és ha megoldható, tisztát! 🙂 Szép pénteket mindenkinek!

Kép: pau4o.deviantart.com & Amway

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

 

Megvalósítás alatt

Előzmények: megvalositas.blog.hu

Megjelent az első könyvem!

Lione Stanislav: Csillagom
A részletekért kattints a képre!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a blogomat!


Légyszi

Ha idézel tőlem, vagy saját képet vinnél, kérlek, nevezd meg a blogomat, és linkelj a blogomra, köszönöm!