fbpx

Szaszkó Gabriella regényeivel a sajátom kapcsán találkoztam először, ahogy korábban ebben bejegyzésben említettem is. Nagyon kíváncsi voltam erre a könyvére is, főleg mert erősen olyan témákat boncolgat, amelyek engem is érdekelnek vagy érintenek. Zene, szorongás, reinkarnáció – mi sülhet ki ebből?

Szaszkó Gabriella: Végtelen

Bevallom – és ezzel lehet, hogy egyedül leszek az egész univerzumban – nekem valahogy a borító nem működik. Pedig számos olyan dolog van rajta, amit szeretek: kék, lila, zene, Hold és csillagok. A Midlife Crisis kötetek után ez valahogy mégsem hat számomra olyan lenyűgözőnek. De ez legyen a legnagyobb hibája, nem igazán számít, mert a tartalom sokkal fontosabb!

A szorongás. Ez a szemét, ami számos dologban megakadályoz. Pl. a szorongás miatt nem énekelek. Hiába nem hallatszik a hangomon. Oké, a Gitármánia Tábor egy komolyabb közeg, értő közönség, ott ha rontasz, azt tényleg mindenki észreveszi – visszhangzik az elmémben megkérdőjelezhetetlenül. Hiába mondja utána a dobos barátnőm, aki mögöttem játszott, hogy olyan szép volt, ahogy a végén a kitartott hangnál oldalra emeltem a kezem, mint egy angyal, valójában úgy remegett a karom, hogy azt éreztem, menten elrepülök. A dal befejeztével csak állok, mint a kuka. Nincs begyakorolt koreográfia vagy tapsrend, mint a színházban, én meg azt se tudom, merre van a jobb és a bal. Nem mozdul a lábam. Kapaszkodót keresek: egy szempár, egy mosoly, egy kéz, egy iránymutatás… Sehol senki, mindenki pakol, a következő csapat már jönne fel. Miért nem tudok láthatatlanná válni? Lemenekülök a színpadról. Persze rossz irányba. Öntudatlanul is demonstratíve. Bemondják a mikrofonba. Szégyent érzek, ami csak bennem létezik. Később páran odajönnek gratulálni, hogy milyen szép volt, milyen jó volt. Mire én legszívesebben csak elbujdokolnék.

A könyv tele van olyan gondolatokkal, hogy szanaszéjjel lehetne vele idézni a moly.hu adatbázisát. A szerző maga sem tagadja, hogy belülről, tapasztalatból ismeri, amiről ír. Épp ez benne a leghatásosabb. A szenvedés valós, nem erőltetett, hanem igazán igazi. A Semmi lány jutott eszembe, hogy nemcsak értem, de érzem is. Mert bennem is ez van. És úgy tűnik ez az ősz számomra a szorongással való munka ideje. Vajon miért kaptam és mi a dolgom vele?

Köszönöm ezt a könyvet Szaszkó Gabriellának. Habár nem ismerem minden regényét, mégis megkockáztatom, hogy ez az eddigi legjobb! Ilyen az, amikor a szerző megpendít egy húrt a saját lelkében, és az visszhangzik az olvasóéban is. Az olvasás varázslata, amikor két lélek minden illúziót legyőzve eggyé válik egy könyv erejéig. Próbáljátok ki ti is! Olvassatok sokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

 

Megvalósítás alatt

Előzmények: megvalositas.blog.hu

Megjelent az első könyvem!

Lione Stanislav: Csillagom
A részletekért kattints a képre!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a blogomat!


Légyszi

Ha idézel tőlem, vagy saját képet vinnél, kérlek, nevezd meg a blogomat, és linkelj a blogomra, köszönöm!