fbpx

Merül fel a kérdés, ugyanis a magánkiadások megítélése elég vegyes. Sokan nem tesznek különbséget, de van, aki egyenesen kerüli, mert volt korábban néhány rossz tapasztalata. Nos, ezt abszolút megértem, nekem is volt. Sajnos gyakran előfordul, hogy valaki leír egy szöveget, és mindennemű szerkesztés és korrektúra nélkül rohan vele a nyomdába. Ám ez még mindig nem jelenti azt, hogy minden magánkiadás igénytelen lenne, sőt, csodás kincsekre lehet bukkanni! És rá kellett jönnöm, hogy szívesebben is merülök el ebben a világban, mint a mainstream kötetekben. Akárhogy is próbálkozom a hájpolt könyvekkel, valahogy mindig bebizonyítják, hogy nem nekem valók. Csak a szokásos: különc vagyok. Mit lepődünk meg ezen? 😁

Egy percig sem volt kérdés, hogy a könyvemet magánkiadásként jelentetem meg.

Egyrészt tisztában vagyok vele, hogy a Csillagom egy nehezen bekategorizálható rétegkönyv, amely egyáltalán nem fér bele a mainstream sodrásba. Bár rejtettem bele popkulturális utalásokat, egyáltalán nem pop-novel. Épp ezért nem merült fel bennem, hogy kiadók postaládáját floodoljam, és évekig várjam a visszajelzéseiket, amely szinte borítékolható, hogy elutasítás. Persze kíváncsiságból elolvasom a pályázati kiírásokat, de eddig még egyikbe sem találtam igazán beleillőnek a regényemet. A kiadók a biztos sikerre törekszenek. Főleg egy elsőkönyves, ismeretlen szerző esetén, amit teljes mértékben meg is értek. Nem hibáztatom őket, és nem is haragszom rájuk ezért.

Másrészt a zene világában sem működik ez másként. Zenekarként zenét írtok, és házi stúdióban felveszitek. Megmutogatjátok zenész haveroknak, akik megköpködik (ők a béták, a producer pedig a szerkesztő). Esetleg fizettek egy hangmérnöknek, hogy keverje szépre (korrektor/tördelő). Majd feltöltitek a Spotify-ra meg a Soundcloudra, és nekiálltok ezzel az anyaggal koncerteket szervezni. Ha rétegzenét játszotok, mondjuk kevert stílusú progresszív metált, akkor ez még nehezebb ügy. Háromezer akkordot három embernek – ahogy mondani szokás. Én meg ebben a közegben mozgolódtam az elmúlt tíz-tizenöt évben, így a könyv esetében is adta magát ez a megoldás.

Harmadrészt ott a vállalkozói szemlélet: számomra izgalmas kihívás volt megszervezni egy komplett kiadási folyamatot, könyves szakemberekkel konzultálni, szerkesztőt és korrektort felfogadni, a tördelésemet lektoráltatni, terjesztőkkel egyeztetni, marketinggel kísérletezni, és még sorolhatnám. Jó érzés, hogy mindezt képes voltam levezényelni. Én adok magamnak egy ötöst projekt managementből. 😁

Negyedrészt pedig csodálatos önismereti utazás és személyiségfejlesztés egy könyv kiadása. Rengeteget tanultam magamról az elmúlt egy-másfél évben, és már messze nem az az ember vagyok, aki ebbe belekezdett. 🙂 És úgy gondolom, ide tartoznak a spirituális okok is: miszerint négy égitestem nyilas és még másik kettő tűzjegyű, és a képletem arról árulkodik, hogy (minden szorongásom ellenére) meglehetősen erős bennem a megosztási vágy. Számomra ez nemcsak egy önmegvalósítási folyamat, hanem elhívás és szolgálat is egyben.

Ötödrész is van ám, mert pont amiatt, hogy egy magánkiadást sokan kétkedve olvasnak, időközben kifejezetten célommá vált, hogy minél minőségibb kötetet adjak ki a kezemből. – Bár amúgy is, hála az imposztorszindrómának. 😀 – A megvalósítási folyamatok közben kiderült, hogy a FairBooks Kiadó is ezen munkálkodik, így adta magát a dolog, hogy a Csillagommal csatlakozzak a webshopjukhoz. 🙂

És mi mindent tettem még az ügy érdekében?

Évekig fejlesztettem magam írástechnikailag, és milliószor átolvastam a kéziratomat, bizonyos részeket szinte kívülről tudok. Grafikailag szintúgy képeztem magam, hiszen a borítót és a tördelést is én követtem el. Több szerzővel, irodalmi szerkesztővel és kiadványszerkesztővel is konzultáltam. Tanulmányoztam és méricskéltem a kedvenc kiadóim könyveit és a kivitelezés módját. (Felismered vajon, hogy melyik kiadó könyveihez passzol a Csillagom? 😁) És online marketing tanfolyamot is végeztem, hogy megtanuljam a közösségi média lehetőségeit kihasználni, továbbá kialakítsak egy arculatot és brandinget.

Egyébként meg nincs tökéletes könyv. Még úgy sem, hogy többen átolvasták a nyomda előtt, de ez a hagyományos kiadásokra is igaz. Évekig tudtam volna még tökéletesíteni. De erőt kellett vennem az imposztoromon, és ráléptem a publikálás rögös útjára. És hogy sikerült-e elérnem a célomat? Majd az olvasók eldöntik… 🙂 Olvassátok csak:

“Na végre! Ez jutott eszembe a könyvről. Igenis van jó könyv magánkiadásban és léteznek új magyar írótehetségek.” 
– Némethy Alexandra @ Moly.hu

Bővebben »

lione stanislav csillagom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

 

Megvalósítás alatt

Előzmények: megvalositas.blog.hu

Megjelent az első könyvem!

Lione Stanislav: Csillagom
A részletekért kattints a képre!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a blogomat!


Légyszi

Ha idézel tőlem, vagy saját képet vinnél, kérlek, nevezd meg a blogomat, és linkelj a blogomra, köszönöm!