fbpx

Van olyan nőgyógyász – igen, létezik – aki törődik a páciens lelkével. Van olyan nőszógyász, aki empatikus. Sőt a saját tapasztalatai alapján is szervezi a saját tevékenységét. Olyan nőgyógyász, aki nem csak megtanulta, hanem meg is tapasztalta azt, amiről beszél.

Nekem egy kicsit nehezebb megbirkóznom a nőiességemmel. Nem is birkózni kellene vele, hanem megélni, ugye. Szóval kicsi korom óta úgy éreztem, hogy a fiúknak minden mennyivel jobb és könnyebb, ráadásul ez az érzés a menstruáció megjelenésével csak erősödött bennem. De mivel mindig is úgy képzeltem, hogy nekem biztosan lesz gyermekem, és mivel nő vagyok – ezt a lapot osztották – nekem kell őt világra hoznom, nincs mese. Így elkezdtem dolgozni azon, hogy belül is nő legyek. Az apajelölt, a férj, az Oroszlán már mellettem van, így elkezdhettem foglalkozni azzal a kérdéssel is, hogyan jutunk el addig, hogy gyermekünk szülessen – és persze mi lesz vele ezután.

2016-robertkaroly

Információkat gyűjtöttem és gyűjtök most is. Hiszen az ismeretlentől mindenki fél, és a tévéből, filmekből ismert szülés sem feltétlenül azt mutatja, ami valójában a szülés. Továbbá mindenki máshogy éli meg, torzulhat az információ, főleg akkor, amikor az emberek licitálásba kezdenek, ki szenved(ett) jobban.

Szóval, így közelítve a harminchoz ideje volt az egyik legnagyobb félelmemmel szembenézni, és megvizsgáltatni magam egy nőgyógyásszal. Ciki, nem ciki, ez van, most jutottam el idáig. Kerestem, kutattam, és több szimpatikus dokit is találtam az interneten. Első sorban nőt kerestem. Mérvadó volt a különböző orvosos portálokon milyen véleményeket írtak a páciensek, de az élmezőnybe valahogy az került, akinek van valamiféle weboldala, amiben a saját gondolatait írja le. Nem tudatosan ragaszkodtam a bloghoz, egyszerűen csak megnyugtatott, hogy amiket ír, azok mennyire egyeznek az én gondolataimmal, mennyire támogatnak engem a félelmeim felszámolásában. Szakembert kerestem, aki tudja mit csinál, folyamatosan képzi magát, de empatikus is, és akiben meg tudok bízni.

Így találtam rá a Róbert Károly Magánkórház szülész-nőgyógyászára, a Szülni jó! weboldal szerkesztőjére, Dr. Dékány Ágnesre. Megkérdezte, mi a panaszom, én pedig elmondtam, hogy amúgy nincs, csak rettegek, és hogy szerintem miért van ez. Ahogy ezeket elmeséltem neki, egyszer csak csillapodott minden félelmem, és úgy éreztem magam, mint amikor egyszerűen csak a házidoki hallgatja a légzésemet. Minden a legnagyobb rendben volt, van!

Nem rég pedig az Énidő.hu weboldalon tartott egy webkamerás előadást a szülésről, ahol említés szinten kitért olyan dolgokra, amelyekről (még) nem voltam elég tájékozott, vagy nem is hallottam. Ilyen például a szülési terv, vagy a módosult tudatállapot, és további témák, melyekről részletesebben ír a weboldalán is. Az oldalt böngészve, vagy az előadást hallgatva is többször könnyezett a szemem. Egyszerűen annyira megható, hogy ő, mint orvos,  milyen szenvedéllyel tud a szülésről, születésről és az ezzel kapcsolatos lelki folyamatokról beszélni/írni.

A másik blogot is megemlíteném, ami megfogott: Dr. Vörös Anna naplója az első terhességéről. Az orvos is ember, és meg is mutatja nekünk, milyen valamit csak tudni, és milyen azt át is élni. Ami pedig a legnagyszerűbb ebben a blogban, ezeket az érzelmeket orvosként felvállalni. Számomra ez minden szempontból hiteles.

Innen is köszönöm mindkettőjük írásait!

Kép: robertkorhaz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

 

Megvalósítás alatt

Előzmények: megvalositas.blog.hu

Megjelent az első könyvem!

Lione Stanislav: Csillagom
A részletekért kattints a képre!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a blogomat!


Légyszi

Ha idézel tőlem, vagy saját képet vinnél, kérlek, nevezd meg a blogomat, és linkelj a blogomra, köszönöm!