fbpx

Az orrom elé gyűrte az internet ezt a cikket, mely szerint “a munkáltatók is szeretik a távmunkát”. Annak ellenére, hogy személy szerint távmunkában dolgozom, mély egyetértésben olvastam a kommenteket…

Szeretnénk hinni

“Nem, ez nem igaz, nem szeretik és nem támogatják.”

“Messze távol áll a címben lévő kijelentés a magyarországi valóságtól.”

“Szívesen olvasnék egy olyan cikket, amiben a távmunkát támogató és alkalmazó cégek vannak felsorolva, munkakörökkel megnevezve.”

“Miért kell munkáltatói kontroll? A munka kész van vagy nincs. Ez a lényeg, nem?”

Illetve tapasztalni

Aki ismer, az tudja, hogy a távmunkát preferálom. Szerencsére a munkaadóm is (de ha mégis be akarnál járni, az is megoldható), és nagyon szeretem, hogy nem kell másfél órákat utazgatnom csak oda, majd ugyanennyit haza. Viszont a cikkben említett egyre általánosabb pozitív hozzáállást munkavállalóként nem látjuk. Lehet, hogy szeretik, vagy szeretnék a cégek, de valamiért a személyes tapasztalataink alapján ezt nem érzékeljük.

A hirdetések tömkelege, ami a LinkedIn / email fiókjainkban landol, vagy a HR-es telefonos megkeresések mind bejárós munkát ajánlanak, még akkor is, ha csak projekt-megbízásról van szó, én pedig ezekre rendszeresen nemet mondok. Van, amit nem tud pótolni az esetleges jobb fizetés. Persze lehet, hogy később majd azt mondom, van az a pénz… ideiglenesen… de most nem. 🙂

A programozás pont az a meló, amit távolról is lehet végezni, csak áram kell és internet (meg kávé ugye). Amíg bejárós munkám volt, jó sokat utaztam, köszöntünk egymásnak a kollégákkal, mindenki bedugta a fülébe a zenét, cseten kommunikáltunk, majd elköszönés, végül este 6-7-re hazaesés.

Ezt otthonról is lehet…

Az sem igaz, hogy távmunkában nem ismerik meg egymást a csapattagok, hiszen lehet szervezni közös eseményeket, és azt kell mondanom, hogy a csapat, amellyel együtt dolgozom, nagyon jó! Remek jófej emberek a kollégáim! 😉

Home? Office?

Az, hogy nagy kegyesen megengedik az alkalmazottaiknak, hogy heti egy napot otthonról dolgozzanak, számunkra nem egyenlő (you know !=) a “home office lehetőséggel”. Nyilván van kivétel, de olykor csak még jobban megutáltatják a munkavállalóval a bejárást, mert megkapja az ízelítőt, mennyivel jobb otthonról dolgozni, és nem telik el fölösleges utazgatással 2-3 óra az ember életéből a BKV-n a tömegben, ami már a munka megkezdése előtt leszívja a dolgozót. Hanem kipihenten, frissen odaül, megcsinálja a kiadott feladatokat, aztán feláll a székből, és már otthon is van: utazás helyett együtt lehet a családjával, szeretteivel.

Kontroll és elszigeteltség?

A felnőtt emberek feje fölött nem szükséges ott állni, sőt, talán még szívesebben is elvégzik a munkájukat, ha nem bámulja valaki folyamatosan a monitorukat. A munkafolyamat haladását jó tervezéssel, becsléssel, kommunikációval, Skype konferenciákkal is lehet felügyelni (pl. stand up meeting), az alaposabb, személyes megbeszélésekre pedig ott vannak a bérelhető tárgyalótermek. Aki mégis elszigetelve érzi magát, a munkáltató biztosíthat egy helyet akár saját vagy co-working irodában.

Dolgozni fog, ha adsz neki célt. Ha nem érzi magát feleslegesnek. Ha segítesz neki, amikor támogatásra van szüksége. Ha úgy érzi, van értelme a munkájának, és hogy számít a véleménye. Ha megkapja az elismerést azért, amit csinál. Dolgozni fog, ha nem csak a munkával foglalkozol, hanem az emberrel is. Mert a munkavállaló nem robot, hanem érző lény, akit nyomasztanak dolgok, de szeret örülni, létrehozni, és tartozni valahova.

Mindez működik földrajzi helyzettől függetlenül.

Hogy a cégek és a munkavállalók közös nevezőre juthassanak home office témában, itt egy kis segítség.

Érdekel, hogyan tudsz hatékonyan dolgozni otthon? Kattints, és olvasd el!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

 

Megvalósítás alatt

Előzmények: megvalositas.blog.hu

Megjelent az első könyvem!

Lione Stanislav: Csillagom
A részletekért kattints a képre!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a blogomat!


Légyszi

Ha idézel tőlem, vagy saját képet vinnél, kérlek, nevezd meg a blogomat, és linkelj a blogomra, köszönöm!