fbpx

Nem szoktam zenét hallgatni írás közben, még a munkához is ritkán, mert a Jóisten belém valahogy nem szerelt multitaskingot, ráadásul én szeretek úgy zenét hallgatni, hogy odafigyelek rá. Sőt, egy szórakozóhelyen a zenét jobban értem, mint az emberi beszédet, ezért mindig nagyon koncentrálnom kell, mit mond a másik, ha oda akarok rá figyelni. De elkanyarodtam a tárgytól. A lényeg, hogy inspirációt, ötletet, hangulatot adhat a zene egy-egy történethez. Illetve fordítva, egy-egy zenében visszaköszön a történet, amit írtam. Rég volt már zenés bejegyzés a blogon, ezért készítettem egy válogatást – a teljesség igénye nélkül, mert különben rettenetesen hosszú lenne ez a setlist – hogy betekintést nyújthassak a Csillagom hangulatába. Hallgass bele!

Az összeállítást Spotify-on, Deezeren és Youtube-on is elkészítettem. Lentebb pedig részletezem a dalválasztást.

1. Alexander Nakarada: Vopna

Royalty free zenéket böngészgettem a YouTube-on, így találtam rá Alexander Nakarada fantasy hangulatú műveire. Igazából mindegyiket túl monumentálisnak, mozgalmasnak éreztem a Csillagomhoz, amíg nem találkoztam a Vopnával, amely szerintem annyira passzol a történethez, hogy össze is vágtam rá egy könyvtrailert. Ez a dal úgy monumentális, hogy közben nyugodt, a dallamai pedig nem(csak) a hideg, viking északot idézik számomra, hanem mintha az egész bolygót átölelné vele.

2. Morcheeba: Enjoy the Ride

Ezt a dalt a Végtelen Pusztában való utazáshoz társítanám leginkább, amikor Anna tanítvánnyá fogadtatja magát. Nemcsak a hangulata, inkább az üzenete miatt. “The day that you stop running is the day that you arrive” – Anna is elfogadja a helyzetet, és ezáltal megérkezik. Nemcsak egy új világ nyílik meg a számára, hanem ő maga is megújul.

3. E.S. Posthumus: Nara

Számomra ez a dal inkább nyugati, mint keleti, a benne megszólaló dizi jellegű hang ellenére. Ezt hallgatva a természet szépsége jellenik meg a lelki szemeim előtt, így szerintem tökéletesen illik a Nagymagasok hegyei közötti kalandozáshoz.

4. Journey: Chain of Love

Mert a Journey nemcsak Don’t Stop Believin’, hanem jelen esetben – mondhatni – buddhista metál. 😀 Ez a dal pedig szerintem remekül elmuzsikálja, mi játszódhat le Salim lelkében, amit Anna is megtapasztal egy-egy pillanatra, például Zöldszemnél.

5. Estas Tonne: Introspection

Aztán elérkezik az idő, amikor a főszereplőinknek szembe kell nézniük az igazsággal illetve önmagukkal, ezáltal nagy fordulatot vesz a történet, a békés utazásnak és tanulásnak vége szakad. Olyan a dal hangulata, mint egy rohanás, miközben könnyek százai csöppennek a földre. Ez történik Cinegezugban. De ezt hallgatva egy olyan kép is megjelenik bennem, hogy elmerülünk a világűrben. A Tiktokon, amikor videót készítettem az újpesti könyvtár csillagos plafonjáról, ezt a számot választottam alá.

6. Aleksey Chistilin: The Secrets of Asia

Ezt a dalt akkor találtam, amikor egy spirituálisabb hangulatú royalty free zenét kerestem, és a Pixabay-en bukkantam rá. Amikor meghallgattam, azonnal tudtam, hogy ez az, amit kerestem, és készítettem is hozzá egy trailert. A misztikus hangulata azonnal magával ragadott. A Keletkincsben eltöltött időhöz társítanám a keleties hangulata miatt.

7. Loreena McKennitt: The Mystic’s Dream

Loreenának több keleties hangulatú dala van, de azt hiszem, ez kellően sötét ahhoz, hogy elérkezzünk Perzselőföldre, ahol aztán (persze nem csak) a szabadságunk és a szerelmünk utáni vágyakozással tölthetjük az időnket. Igyekszem nem spoilerezni. 🙂

8. John Lunn, Eivør & Danny Saul: Until Valhalla

Nem láttam a sorozatot, amihez ez a zene készült. Eivørt a Tiktokon ismertem meg, feltételezem a világzenei érdeklődésemnek köszönhetően kaptam az algoritmustól, és úgy érzem, ez a dal nemcsak Valhallához, de a Csillagomban történt sötét tettekhez is illik. Egyszerre fájdalmas és felszabadító, épp úgy, mint egy pokoli utazás, amelynek a végén újra rálelsz a fényre. Mert ahogy mifelénk mondani szokás, a spirituális út nemcsak vegánkodás, lájtos zene és táncikálás, hanem néha trancsírozós hörgősmetál is – bár ez utóbbi erre a dalra pont nem jellemző. 😀

9. Toto: Spiritual Man

Mert a Toto nem csak Africa. 😀 Ez az a dal, amely a legrégebb óta velem van, amióta csak megszületett bennem Salim. Talán ha zenei albumot írtam volna a történetről, ez lett volna a címe. Ez a dal azt is megmutatja, hogy nem kell különleges gurunak vagy istenségnek lenned ahhoz, hogy spirituális ember légy, hiszen a hétköznapi élet az igazi misztika. A Spiritual Man pedig maga Salim.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

 

Megvalósítás alatt

Előzmények: megvalositas.blog.hu

Megjelent az első könyvem!

Lione Stanislav: Csillagom
A részletekért kattints a képre!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a blogomat!


Légyszi

Ha idézel tőlem, vagy saját képet vinnél, kérlek, nevezd meg a blogomat, és linkelj a blogomra, köszönöm!