fbpx

Nemrég az egyik Facebook csoportban felmerült néhány kérdés a pénzügyi közvetítőkkel kapcsolatban. Viszonylag sokan írták azt, hogy ők nem bíznak meg ezekben, mert MLM, meg haszna van rajta, meg különben is: ha a kommentelőnek pénzügyi kérdése van, bemegy a bankba. – Mégis melyik bankba??? – tettem fel magamban a kérdést. Szerencsére azért akadtak olyanok is, akik hasznosnak vélik a pénzügyi közvetítőket.

Azt mondtam a férjemnek, hogy én nem vagyok hajlandó hozzáértő nélkül felvenni hitelt, de ez a hozzáértő semmiképp se legyen pénzintézet-függő. Egyszerűen nem értek hozzá. Számomra rejtély ez a világ, és én meg pont a bankokban nem bízom. Ezért kell valaki, aki tanácsot ad és jó megoldást keres. El tudom képzelni a bankokról, hogy egy mezei “jöttment” orra alá sokkal drágább ajánlatokat tolnak. A banki ablakban ülő ügyintézőnek az az érdeke, hogy eladja neked a termékét, nem pedig az, hogy a piacon fellelhető legjobb terméket vedd meg.

Hogyan válhat hasznossá számodra a pénzügyi közvetítő?

Legelőször érdemes tudnod, hogy a kiválasztott pénzügyes független-e, azaz a lehető legtöbb pénzintézettel kapcsolatban tud-e állni, és nem csak néhánnyal van partneri viszonyban. Minél több a partner, annál jobb. Így tudja számodra kiválasztani a piacon fellelhető legkedvezőbb ajánlatot.

De mi a garancia arra, hogy a legjobbat kapom?

A jó pénzügyesnek elemi érdeke, hogy a legjobbat biztosítsa a számodra. Neki az a jó, ha te elégedett vagy, mert akkor fogod őt ajánlani másoknak is, és akkor fogsz vele leülni a következő pénzügyi döntésed előtt is. Továbbá azt tartsd szem előtt, hogy minden szakmában vannak kóklerek, az enyémben is, valószínűleg a tiedben is. Tehát ha egyszer belefutottál egy rossz pénzügyesbe, az még nem jelenti azt, hogy mind rossz. Ha nem bízol meg bennük, a 30as Nyugdíjas* ajánlása alapján versenyeztethetsz többet is. De nagyon fontos, hogy korrekt légy és ne titkold el előlük, hogy versenyben vannak! Aki bátor és biztos a dolgában, az valószínűleg vállalni fogja ezt a kockázatot.

Miben segített nekünk a pénzügyi közvetítő?

A mi helyzetünk elég bonyolult, az egész olyan, mint egy puzzle, hitellel, örökséggel, lakáskasszával, zsebpénzzel, házvásárlással, felújítással… Gondolkodtunk így magunkban, hogyan lehetne a legjobban összerakni ezt az egészet, és már kezdett kialakulni egy elképzelés, de a pénzügyes mindent felülírt, mert sokkal barátibb megoldást tudott nekünk összeállítani. Mivel nekünk nincs tapasztalatunk ebben, nem tudtuk, hogy ezt így is lehet, pedig miután elmondta, abszolút logikusnak tűnt. 🙂

Bár a pénzügyi közvetítő nem egyenlő a pénzügyi tanácsadóval, de így is már néhány találkozó alatt sokat okosodtunk, jobban átlátjuk már, hogyan működik a hitelpiac, és megerősített minket az eddigi sejtéseinkben is. Így személy szerint azt javaslom, hogy ha hitelt vennél fel, vagy pénzt tennél félre, ne azonnal a legközelebbi bankba rohanj, hanem keress egy megbízható közvetítőt. 😉

* Olyan ember tanácsát érdemes megfogadni, akinek van tapasztalata az adott témában, és megcsinálta már magának a szerencséjét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

 

Megvalósítás alatt

Előzmények: megvalositas.blog.hu

Megjelent az első könyvem!

Lione Stanislav: Csillagom
A részletekért kattints a képre!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a blogomat!


Légyszi

Ha idézel tőlem, vagy saját képet vinnél, kérlek, nevezd meg a blogomat, és linkelj a blogomra, köszönöm!