fbpx

Nem könnyű érvényesülni introvertáltként az extrovertáltak világában. Ráadásul nem is mindenki 100%-ban introvertált vagy extrovertált, lehetünk félúton a kettő között, vagy negyed úton, vagy 5/12-ed úton, vagy 39,23%-on, szóval könnyen önellentmondásba is keveredhetünk. Például esetemben előfordulhat, hogy vannak extrovertált perceim, óráim, napjaim, de többségében zárkózott, szűkszavú, megfigyelő típusként tengetem napjaimat. Ezért van az, hogy nagyon várok bizonyos össznépi eseményeket, mégse mindig sikerül úgy pörögnöm, mint ahogy elterveztem, vagy ahogy azt mások elvárnák, mert az introvertáltság sokkal dominánsabb bennem. Kedves extrovertált barátaim, hadd segítsek megérteni ezt a furcsának tűnő létformát! 🙂 Íme néhány alapelv:

Az introvertáltnak jó introvertáltként élni

Ez az egyik legfontosabb, amit “külsősként” gyakran nehéz megérteni. Az introvertált ugyanis szeret otthon punnyadni, és baromira nem érzi magát szomorúnak és savanyúnak közben. Míg az extrovertált számára a pörgés, az emberek, a buli számít akksitöltőnek, addig az introvertáltnak ez a zenehallgatás, olvasás, számítógépezés, bambulás, bütykölés, festegetés… – azaz bármi, amit nem emberekkel kell egy légtérben csinálni. Amikor például egy extrovertált meghallja, hogy otthonról dolgozom, nem érti, hogy lehet ezt kibírni. Pedig amikor még bejárós munkám volt (és a négy introvertált kocka az irodában ült egymás mellett 8 órán keresztül egyetlen szóváltás nélkül, aztán még másfél órát BKV-ztam csak hazafelé) mindig azt éreztem, hogy ebbe bele lehet halni, és megfogadtam, hogy otthoni munkát fogok keresni célzottan.

Az introvertált tényleg nem vesz észre

Míg az extrovertáltak öntudatlanul is járatják a tömegen a szemüket, hogy kit ismernek (általában a fél tömeget minimum), addig az introvertáltak öntudatlanul kerülik a szemkontaktust, mert számukra az egyetlen másodpercre összekapcsolódó pillantás is rengeteget merít az akksin.

Csiripelés helyett…

Ha te észrevetted az introvertáltat, és meg is szólítottad, tartsd észben, hogy az introvertáltnak alapjáraton nincsenek meg a képességei a smalltalk típusú csevegésekre (max vért izzadva próbálja elsajátítani), viszont jó hallgatóság, és mélyebb témákban biztosan számíthatsz rá. De a mélyebb témákhoz időre van szükség, melyekre egy összefutás alkalmával nem igazán van lehetőség. Így ha egy introvertálttal összefutsz, ne nézz rá furcsán, ha csak bénán mosolyog, mint egy zavart kuka. 🙂 Ha szeretnél vele beszélgetni, előre egyeztetett időpontban üljetek be egy kávéra, de ne csak fél órát szánj rá, hanem minimum 3 órát számolj vele! A kezdeti sokk után megeredhet a nyelve, és jól fogjátok magatokat érezni. 😉

Az introvertáltnak a semmi a mindene

Most volt a születésnapom, a melóban is hajtás volt, és jön a karácsony. Az előbbiben elfáradtam, az utóbbira rápihenek, hiszen látogatások jönnek dögivel (azaz mi megyünk mindenkihez is). Az introvertáltnak ilyen alkalmak előtt-után szüksége van arra, hogy egy kicsit “magába forduljon” és “bámulja a tüzet” (pl. berakjon egy (jó pár) filmet), és csak legyen, de ne csináljon semmit. Ezért kérlek, nézd el neki, hogy bár ráérne, de mégsem akar még egy (adag) emberrel találkozni, programokra menni veled. Ez nem ellened szól, hanem érted: biztosan nem akarsz semmilyen programon részt venni egy ideges, rossz kedvű, szorongó partnerrel. Meg kell adni az introvertált számára a pihenési lehetőséget, különben belebetegszik.

Előnyök és hátrányok – van előnye?

Mivel az introvertált nehezen épít ki új kapcsolatokat, ezért általában kevés, de mély barátságai vannak. Így ha az introvertáltnak mégis szüksége van valamire, komoly energiabefektetés számára a kapcsolatfelvétel. Olykor egy extrovertált barátja segít neki. Az introvertált magas minőségben képes befelé figyelni. Óvatos, tervező, megfigyelő és elemző típus. Millió gondolat és összefüggés zakatol végig benne, mire a behatástól a válaszadásig eljut. Mivel mélyebb témákban számíthatsz rá, ha valamire megoldást keresel, szívesen gondolkodik rólad és érted, segít megoldást keresni. Odafigyelési képességeinek hála jó munkaerő tud lenni, emellett kreatív, ügyes és kitartó (a hobbijában is). A csendben is meghallja a dallamot, a szürkében is meglátja a színeket, észreveszi az apró részleteket.

Az élet kerekének peremén a mi figyelmünkre nem a kifelé vezető erő hat, hanem a befelé vezető erő vonzza a belső világunk, önnön középpontunk felé. – Hű, ez aztán igazán elvontra sikerült. 😀

Hazabeszélek bár, de szerintem érdemes időt szakítani az introvertáltak megismerésére, megértésére, és nem érdemes tőlük elvárni az extrovertált kirobbanó életformáját. Mi introvertáltak is vágyunk a jó társaságra, a szeretetre, az odafigyelésre, a jó szóra, az elismerésre, és kedvelünk Téged is, kedves extrovertált. Akkor is, ha nem mindig tudjuk ezt számodra egyértelművé tenni. 🙂

Tudtad? Nem csak introvertáltak lehetnek visszahúzódóak. Ismerd meg a szuperérzékenyeket!

Hozzászólások

  1. Nem árt ha az ember lánya 30 év eltelte után megismeri, megérti a gyerekét. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

 

Megvalósítás alatt

Előzmények: megvalositas.blog.hu

Megjelent az első könyvem!

Lione Stanislav: Csillagom
A részletekért kattints a képre!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a blogomat!


Légyszi

Ha idézel tőlem, vagy saját képet vinnél, kérlek, nevezd meg a blogomat, és linkelj a blogomra, köszönöm!