fbpx

Legyetek Ti a legjobb csapat! Te és a Párod. (Ha épp nincs senkid, akkor is válhatsz a legjobb csapattaggá: kérlek, mindenképp olvass tovább.) Ehhez első sorban csak néhány dologra lesz szükségetek: egymásra és a tanulási, fejlődési hajlandóságra.

A fejlődési hajlandóság

A fejlődési hajlandóság olyan, hogy vagy van, vagy nincs. Ha valakinél éppen nincs – akár átmeneti, akár nem, – bármi is legyen az oka, sajnos ha meggebedsz, sem tudsz vele mit kezdeni. De ha mindkettőtöknél megvan, akkor a megfelelő eszközök segítségével a legjobb csapattá válhattok.

Amikor kitűztem célul, hogy megtalálom életem párját, fontos kritérium volt, hogy meglegyen neki ez a hajlandósága. Most pedig együtt tűzzük ki a célokat és dolgozunk a fejlődés érdekében. De mi is az a fejlődés?

Amikor a szüleimmel meglátogattunk valakiket, akkor a vendéglátóinknak az esetek 99%-ában nem volt hozzám hasonló korú gyerekük. A felnőttek megvitatták a komoly dolgokat, én pedig rettenetesen unatkoztam. Ma már én vitatom meg a komoly dolgokat (és ha volna gyerekem, valószínűleg ő is unatkozna ilyen helyzetben). Ez nevezhető egyfajta fejlődésnek.

Amikor néhány éve együtt voltál valakivel, és ma visszanézed, hogy mit is szerettél benne, és ma vajon belé tudnál-e szeretni, és megállapítod, hogy nem: ez is egy fejlődés. Nem biztos, hogy rossz az az irány, ami eltérő a Tiedtől, csak más. Mert más elveken nyugszik – már ha az a változás elveken alapszik.

Elvek

De akkor létezik olyan, hogy jó irány? Létezik: Te döntöd el, számodra mi az, mégpedig az értékrendedet alkotó elveid alapján. Az a jó irány, ami egyezik az értékrendeddel. Mert a tényleges fejlődés alapja az elv. (Mint például a fejlődési hajlandóság.) Világos értékrend és elvek nélkül csak hánykódsz a tengeren, a változásod nincs irányítás alatt – vagy nem a Te irányításod alatt van. Ám elvekkel felvértezve feddhetetlen lehetsz, és iránytűként segíthetnek döntéseidben, az emberek számára bizalomgerjesztővé válhatsz, még akkor is, ha bizonyos dolgokban nem értenek Veled egyet.

Egy kapcsolat előtt, vagy az elején, vagy egy kapcsolat magasabb szintre való fejlesztésekor érdemes önmagunkkal és egymással is tisztázni az (aktuális) elveket. Miféle elvek lehetnek ezek? A teljesség igénye nélkül:
Mi a célom az adott vagy lehetséges párkapcsolattal (szórakozás vagy akár házasság)? Hogyan tekintek egy nő-férfi kapcsolatra? Milyen szerepet vállalok a közös életből? Miben hiszek, fontos-e nekem a hitem, vallásom? A barátaim, a hobbim, a munkám milyen helyet foglalnak el az életemben? Hova helyezem magamat a világban és magamban a világot? Hogyan viszonyulok a globálisabb dolgokhoz (pl. gazdaság, oktatás, környezetszennyezés)? Házasság, gyerekek, szülők, egészség? – Neked (illetve Nektek) kell tudni, mi az, amihez igazodni tudnál, és mi az, amihez nem; vagy mi az, amiről semmiképp sem mondanál le a másik miatt. Mi az, amivel kapcsolatban elnézőbb tudsz lenni, és mi az, amihez több türelmet és elnézést kérsz. Őszintén. Ne azt mondd, amit sejtesz, hogy a másik hallani akar, hanem azt, ami benned odabenn megfogalmazódik az adott témával kapcsolatban.

Pl. dohányzás: Számomra logikus, hogy nem dohányzom, mert drága, egészségtelen és büdös. Hosszú távon el bírnám-e viselni, ha a párom épp dohányozna? Vagy mondjuk Te hajlandó lennél-e leszokni a párod kedvéért a dohányzásról, és többé tényleg rá nem gyújtani? Elfogadni a dohányzással kapcsolatos elveit és sajátoddá tenni? Akkor is, amikor a hormonális rózsaszín köd már kezd elpárologni?

Mert sajnos a rózsaszín köd nem tart örökké, csak a mesékben. A rózsaszín köd bár magától képes kialakulni, de ahogy jön, úgy megy is. Úgy tartják, a biológiai szerelem kb. másfél-két év hosszú, utána pedig csak az van, amit felépítettetek. Más szavakkal: a biológiai tűz csak akkor ég tovább, ha etetik – pont, mint az igazi. De ha a legjobb csapattá váltok, akkor a tűzzel sem lesz gondotok.

Néha előfordulhatnak olyan élethelyzetek, amikor az ember megváltoztat 1-1 elvet. (Betegség, haláleset, elszegényedés stb.) Pl. volt egy szokásod, aminek olyan következménye lett, hogy azt a szokást meg kell változtatnod. De ha szilárd alapokra épített elvek alapján élsz, ennek ritkán kell előfordulnia. Inkább az a jellemző, hogy végre kialakul és megfogalmazódik az elv, ami eddig hiányzott.

Röviden és tömören: Első lépésként azt javaslom, ha már megvan a fejlődési hajlandóság, tisztázd magadban, és kezdjétek el tisztázni egymással az alapelveket. (Néha ez teljesen természetesen történik, de megesik, hogy nem történik, és később csak lesünk.) Csak úgy spontán, egy-egy kellemes séta alatt, vacsora közben, akár mások példáján keresztül, egyeztessétek az értékrendeteket… Ez nem 5 perc lesz, hanem inkább egy (talán véget nem érő) időszak, többször több órás izgalmas beszélgetés, esetleg vita. Ez alatt bármi megtörténhet, elvek alakulhatnak ki, változhatnak, összébb is csiszolódhattok, kiderülhetnek kényes dolgok, múltbéli elnyomott titkok… Bármi. 🙂

Ajánlott irodalom:

Folyt. köv.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

 

Megvalósítás alatt

Előzmények: megvalositas.blog.hu

Megjelent az első könyvem!

Lione Stanislav: Csillagom
A részletekért kattints a képre!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a blogomat!


Légyszi

Ha idézel tőlem, vagy saját képet vinnél, kérlek, nevezd meg a blogomat, és linkelj a blogomra, köszönöm!