fbpx

Egy 10 emeletes panelházban élünk, beköltöztünk a 21. századi hetvenes évekbe. Bár az ablakok vadonatújak, és nagyon jól szigetelnek hőt és hangot, a konyha és a wc, meg úgy nagyjából az épület egész belseje maximum a nyolcvanas években ragadt. Emiatt (?) a WC-nek van egy panelbűz szaga, vagy nem tudom, minek nevezzem – amikor Békáson laktam, akkor a szemétledobónak volt ilyen szaga, most a WC-nek.

Annak nem sok értelmét láttam, hogy minden egyes kisdolog esetén a klotyó-illatosító sprét nyomkodjam, ezért valami egyszerűbb és tartósabb, kevésbé macerás alternatívát kerestem. Rémlett, hogy valamelyik csoportban beszélgettek arról, hogyan lehet házilag szemetes-szagtalanító golyót készíteni. Kiolvastam az internetet, és végül az alábbi verziót készítettem el.

Fogtam a szódabikarbónámat, és egy nagy bögrébe öntöttem. Fokozatosan adagoltam hozzá a vizet, míg nedves homok állagú nem lett. Csöpögtettem hozzá egy tetszőleges illóolajból is (kaptam ajándékba, szerintem WC-illatosító szaga van, szóval ide pont jó lesz).

Szódabikarbónak keverése vízzel és illóolajjal

Kalandosan megszereztük anyósék jégszekrényébe fagyott szilikonos jégkockatartómat (meg kellett küzdeni érte a jéggel), amelybe a vizes-illatos szódabikarbónát tömködtem, majd bepakoltam a WC-be az egész tálcát száradni. Kb 3 napig békén hagytam, de ez alatt az időszak alatt is megállapítottam, hogy ez abszolút működőképes.

Vizes szódabikarbóna szilikonformában

Végül kinyomkodtam őket a szilikonból. Kis csálék 🙂

Szódabikarbóna szagtalanító

A nagy részét egy befőttesüvegben tárolom, néhányat pedig egy organza zsákocskába tettem, ezt a zsákocskát akasztottam a WC-be. A zsákocska tartalma pedig abszolút hatékonyan küzd a panelbűz ellen. Egyetlen hibájuk, hogy nagyon-nagyon törékenyek, könnyen szétesnek.

Szódabikarbóna illatosító

Készítettetek már hasonlót? Van ötletetek rá, hogyan lehetne kicsit strapabíróbbá tenni őket? Ne tartsátok magatokban! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

 

Megvalósítás alatt

Előzmények: megvalositas.blog.hu

Megjelent az első könyvem!

Lione Stanislav: Csillagom
A részletekért kattints a képre!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a blogomat!


Légyszi

Ha idézel tőlem, vagy saját képet vinnél, kérlek, nevezd meg a blogomat, és linkelj a blogomra, köszönöm!