A “Zavar a menstruációm” jelenség

Most szubjektív vélemény következik…

Egy pofátlan légy tud zavarni munka közben. Vagy a flexelő szomszéd, amikor a szombat délutáni pihenődet töltenéd. Vagy ha akadozik az internet, amikor youtube videókat nézegetnél. Általában olyan dolgok a zavaróak, amelyek kívülről jönnek, nem tartozik hozzá a természetes állapotunkhoz. De hogy a menstruáció???

Elismerem, előfordul, hogy nem túl kellemes, és abszolút megértem, ha valaki nem szereti. Folyik, sőt ömlik, markáns vörös színe van, szaga a betéten, és sokaknak fáj is. Valaha én is utáltam, és folyamatosan fájdalomcsillapítón éltem miatta két napon keresztül.

pixabay photo

De kampányolni azzal, hogy zavar a női lét egyik legfontosabb velejárója, életjele, véleményem szerint szörnyen kártékony. Pont olyan kártékony, mint a gyermekedet folyton leügyetlenezni, lehülyézni, vagy mondjuk a szülésre készülő nőnek azt mondani, hogy “ha eddig nem fordult meg a gyerek, már nem is fog“, vagy “nem tudja megszülni a gyermekét, tuti császározni fogják“. Csupa-csupa negatív megerősítés, negatív szuggesztió, rossz kívánság.

Véleményem és tapasztalatom szerint mégiscsak jobban járunk hosszútávon, ha a menstruáció elfogadását választjuk az örök bosszankodás helyett.

Mégis létezik egy ilyen menstruáció-ellenes kampány. Úgy állítják be egészet, mintha itt most nagy tabudöntögetésről lenne szó, megszólaltatnak random celebeket, vloggereket is, független(nek tűnő) platformokon cikkezgetnek, mennyire borzasztó nekünk nőknek, még a nyaralásunkat is elrontja. Aztán hamarosan megjelenik a nőgyógyászok rendelőjében egy olyan fogamzásgátló tabletta szórólapja, mely erősen összecseng az említett oldal (sejtetett) konklúziójával: mekkora királyság lenne, ha csak évente négyet véreznénk, nem?

Jó ég, nem!

A weboldalon persze felsorolják a fogamzásgátlási módszereket, csak a természetes módszereket felejtik le a listáról (pl. naptár módszer, hőmérőzés módszer, Billings-módszer és a szimptotermális módszer, amely épp ugyanolyan hatékony, mint a bogyó).

Külön érdekesség a menstruáció kapcsán a “Mennyibe kerül ez a nőknek?” című bekezdés, ahol legjelentősebb tételként jelölik meg az édességet (???), és ezzel együtt a kapott összeg (40 évre) még így is kevesebb, mint amennyit fogamzásgátlóra költesz 32 év alatt.

Pedig mindenre van megoldás!

Önmagában az ingadozó ciklus még nem problémás. A szimptotermális módszer segítségével nagyjából két héttel előre ki lehet deríteni, hogy mikor fog megjönni. Továbbá a nejlon betétet és tampont is le lehet cserélni sokkal természetesebb, vagy hatékonyabb eszközökre (pl. mosható betét és intimkehely). Ha pedig bármi problémát sejtesz a ciklusod “viselkedése” mögött (túl sok, túl hosszú és túl fájdalmas vérzés), akkor meg kell keresni a megfelelő specialistát, és nem leragadni az első  random orvosi véleménynél, mely túlnyomó többségben a “szedjen fogamzásgátlót” szokott lenni.

A valódi tabudöntögetés az lenne, ha belátnák, hogy fogamzásgátló nem valami csodaszer, ami mindenre jó, hanem durva, külső, mesterséges beavatkozás a szervezet természetes rendjébe. Nyilván akadhatnak élethelyzetek vagy betegségek, amikor nincs más megoldás. Ilyenkor talán tényleg a tabletta a legjobb. Előfordulhat, hogy valaki nem tud, vagy nem akar nagyobb felelősséget vállalni. A tablettánál nincs döntéshelyzet, nem kell megtanulni szabályokat, csak lenyelni egy bogyót (drasztikusabb: csak betetetni pár évente a spirált), és minden el van intézve. Van, akinek kutya baja tőle, és van aki egy életre megemlegeti (lásd kommentek).

A valódi tabudöntögetés az lenne, ha belátnák, hogy vannak olyan nők (párok), akik megfelelő tájékoztatás után képesek odafigyelni és felelősen dönteni a testükről, hiszen ők ismerik azt, ők vannak benne napi 24 órát. A valódi tabudöntögetés az lenne, ha belátnák, hogy amit nem ismernek elég jól, azt tagadás helyett érdemes megismerni. A biológia nem hazudik. Sajnos még épp hogy csak egy maréknyi orvos (se) látta be ezeket.

“Vedd kezedbe az irányítást!” – mondják ők. Szerintem meg: vedd vissza az irányítást a mesterséges hormonoktól! Bízz a szervezetedben, bízz magadban, és a szervezeted is bízni fog benned. Onnantól pedig nem fog zavarni a menstruációd! Tapasztalat! 😉

Hasonló bejegyzések

5 hozzászólás a “A “Zavar a menstruációm” jelenség” bejegyzéshez

 1. és ilyenkor átkozom magam hogy képes voltam bármiféle utánajárás nélkül 6 éven keresztül szedni a hülye bogyókat. Aztán még most sem tudom hogy nem annak a következményeit nyögöm-e…

   • Internet volt akkor is, én meg nem tájékozódtam hanem elhittem mindent a dokinak. És nem 16 éves kis csitri voltam. De hát ugye saját kárán tanul az ember

 2. Nálunk is természetes volt, hogy 17 évesen, hosszú távú kapcsolatban elkezdtem szedni. Szedtem kb. 1 évig, aztán szétmentünk. Semmi gond nem volt (az ingadozó mellméret meg még kellemes is tudott lenni – a nagyobb szakaszban). A következő (és jelenlegi) kapcsolatnál 4 évig szedtem folyamatosan (senki sem említette, hogy talán jó lenne szünetet tartani időnként). Szerencsére megúsztam annyival, hogy a leállás utáni első menstruációm megkínzott, de kegyetlenül, illetve beleőszültem kissé. Ezután minden szépen helyreállt. (Bár a megnövekedett számú őszhajszál maradt.)
  Most viszont már én sem szeretnék ezekre visszaállni… keresem még a tökéletes módszert (a linkelt módszerrel azért vannak fenntartásaim, mert én is emiatt létezem – persze, tudom, ez lehet egy a millió közül…).

  Viszont mindettől függetlenül az, hogy a menstruációt démonizálják, az káros. Valóban kellemetlen (tud lenni), de ha még kvázi szégyellnünk is kell, és minél hamarabb megszabadulni tőle… az nem tesz jót szerintem az önbecsülésünknek.

  • A linkelt módszernek nagyon összetett szabályrendszere van. Én egy modern, naprakész, szakképzett oktatót ajánlok, aki képben van a legfrissebb kutatási eredményekkel a témával kapcsolatban, ráadásul a Facebook csoportjában is segít, ha bármi kérdés, bizonytalanság femerül. 🙂 De “hibaszázalék” mindig van és lesz is minden megoldásnál.

   Például ismerek olyat, aki a percre pontos ciklusára a naptármódszert alkalmazta. Szépen megtanulta, hogy félidő után mennyivel szabad a pálya. Igen ám, de egyszer csak úgy gondolta az ovulációja, hogy tojik a naptárra, és késik pár napot. Ha hőmérőzött volna, ezt azonnal észrevette volna, de nem tette, így baba lett belőle.

   Még a művi meddővététel sem 100%-os védelem. (Ugyanúgy, ahogy a gyógyszer mellett is teherbe lehet esni – érkeztünk páran így is világra. 😉 ) Illetve nem csak a védekezés miatt érdemes ismerni a módszert, hiszen ez az egészségi állapotunk nyomonkövetésére is alkalmas. 🙂

   De ott vannak a linkelt weboldalon még a pesszáriumok és méhszájsapkák, melyeket spermiciddel ajánlott alkalmazni. Feltételezem, a weboldalon (GYIK/Orvosajánló) ajánlott orvosok tudnak segíteni a megfelelő barrier eszköz kiválasztásában is.

   Egyébként Dr. Dékány Ágnesen keresztül jutottam el a szimptotermális módszerig… 🙂
   http://enido.hu/2016/09/06/milyen-hormonmentes-fogamzasgatlo-eszkozok-vannak-xxi-szazadban/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

*

code