fbpx

Nem vagyok az a típus, aki gombostűvel átszúrogatja a gumikat, hogy valaki végre teherbe ejtse. De tény, hogy nagyon régóta vágyom gyermekre. Viszont a kapcsolat lelki biztonsága sem egy elhanyagolható szempont. Továbbá az apajelöltnek épp ugyanannyi joga van dönteni, mint az anyajelöltnek. Tehát vártam a minden szempontból megfelelő időre…

Eljön az idő…

Amikor a (biztonságot érző) pár végre nagy reményekkel és csomó-csomó tudással felvértezve belevág a “babaprojektbe”, mégis aztán havonta “kudarcot vallva” egyre inkább közeledik az orvosi “m” betűs diagnózis, ami azt jelenti: egy év alatt nem sikerül(t) természetes úton megfoganni.

Egyszer fent, egyszer lent. De minden egyes hónappal egyre meredekebb mélységekbe száguld a hullámvasút.

2017-hullamvasut

Na de mi ez a hullámvasút? – Ennek jártam utána.

Azt mondják, minden ötödik pár meddő (ehhez képest körülöttem ontják magukból a gyermekeket a (házas)párok, szóval valahova az ország másik végébe rejthették ezeket az ötödik párokat). Ezen pároknak is csak egy része fordul orvoshoz. Vérvételek, ultrahangok, gyógyszerek, diéták, injekciók sokasága, nincs egy egységes vizsgálatcsomag, így aztán ha esetleg kezelő intézményt/orvost váltanak, gyakran az egész tortúra kezdődhet elölről.

Eközben folyamatosan kapják a “jobbnál jobb” tanácsokat is. Hiszen a mai társadalmi szemlélet szerint mindenre van megoldás, ha igazán akarod. Nem szabad elkeseredni, mindig mosolyogni kell, és továbblépni. Szinte csak aki maga is éli vagy átélte, tudja, milyen veszteségekkel jár ez az egész.

A teljesség igénye nélkül:

– Szaporodni csak mindenki más képes: biológiai selejtség érzése.
– Ez által a nőiességbe, férfiasságba, anyaságba, apaságba vetett hit és önbecsülés elvesztése.
– A pár számára a gyermek az élet egyfajta kiteljesedése: a kiteljesedés hiánya.
– Eközben a társadalom és a környezet is elvárja, hogy szaporodj, mert csak így lehetsz a közösség hasznos és megbecsült tagja: presztízsveszteség, szégyenérzet.
– Ez is egyfajta várandósság, csak épp ezek a képzelt gyermekek végül nem születnek meg kilenc hónap elteltével: álmok elvesztése.
Kimaradhat a terhesség, szülés és szoptatás fenséges élménye is.
Elszigetelődés, megváltozott kapcsolatok: kényes kérdések, fürkésző rokonság, gyerekes ismerősök kerülése.
– Gyerekes ismerősök iránti irigység, emiatt pedig bűntudat.
– Az esetleges hormonális kezelések kihathatnak a nő szervezetére és viselkedésére is.
– Az időzített szexuális élet robotikussá válik, megromlik.
– Ráadásul a kezelések drágák: anyagi veszteség.
– Esetleg a kezelések sem válnak be: hiábavalóság.
– Ezek a párkapcsolatok hatalmas próbát állnak ki – vagy tönkremennek.

A helyzet az, hogy ezekkel a veszteségekkel való szembenézés – minden egyes hónapban – nem rágörcsölés, hanem gyász. Ugyanúgy, mint amikor egy kedves hozzátartozódat veszíted el, de mégsem, hiszen nincs konkrét személy. Helyette a fenti felsorolás több pontja vár meggyászolásra: a termékeny, gyermekes, boldog, kiteljesedett anya/apa, család.

Ezért van az, hogy nem segít a “ne görcsölj rá” és egyéb klasszikusok. Hiszen nem ezekre van szüksége egy gyászolónak. Persze ez a gyász okozta stressz sem segít abban, hogy a gyász oka megszűnjön, azaz mégis megfoganjon az új élet. Szívás.

Akkor mégis hogyan “ne görcsölj rá”?

Azok alapján, amiket az előadásokon hallottam, és cikkekben olvastam, a feladat a következő: ahhoz, hogy el tudd engedni azt a fájdalmat, hogy nem az elképzelt módon lesztek gyerekes család, vagy nem lesztek gyerekes család, túl kell jutni a gyászfolyamaton.

Nos, gyászoltam már kapcsolatot, és gyászoltam már fontos családtagot. Gyászoltam színházat is. De ez valami egészen más dimenzió…

Hozzászólások

  1. Szerintem korai még m-ről beszélni…és különben is erre nem lehet nem rágörcsölni!…
    Érdekes gondolatom támadt…mindig azt mondják az okosok, hogy ha valamit nagyon akarsz, azt eléred…..akkor ez itt miért nem működik?…Itt meg ne görcsölj rá????!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

 

Megvalósítás alatt

Előzmények: megvalositas.blog.hu

Megjelent az első könyvem!

Lione Stanislav: Csillagom
A részletekért kattints a képre!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a blogomat!


Légyszi

Ha idézel tőlem, vagy saját képet vinnél, kérlek, nevezd meg a blogomat, és linkelj a blogomra, köszönöm!