Gyermekáldásra várva

Sokan vannak, vagyunk, akiknek nem jön össze azonnal a baba. Az egyik, amire ilyenkor gondolni érdemes, hogy nem vagyunk egyedül. Bármennyire is úgy tűnik, hogy a szomszéd, az unokatestvér, a volt osztálytárs, a sógornő, a kolléga felesége, meg a fél Facebook várandós, szül, babás képeket oszt meg orrba-szájba, és még a kutya/macska is ellik… akkor sem vagyunk egyedül! Mind ismerjük és érezzük az alábbiak valamilyen kombinációját.

2017-nane

Próbálok segíteni neked is, magamnak is

Ha még szoptatsz, de már kistesót szeretnél, érdemes szem előtt tartani, hogy talán a szervezetednek is szüksége van egy kis pihenőre, regenerálódásra. A terhesség megterhelő, a szülés megterhelő, a szoptatás megterhelő. Ne ess kétségbe! A szervezet szeretné minden energiát a gyermekre fordítani, és ha már úgy ítéli, hogy elég önálló a pici, visszaadja a termékenységedet. Légy türelemmel magadhoz!

Tudom, hogy húzós a határidő

Sokára találtad meg a párod, sokára alakult úgy a helyzet, hogy jöhet a pici. Szeretnél 1-2-3 gyermeket még az általad elképzelt korhatár előtt, de valahogy mégsem jön össze. Talán szeretnél fellélegezni végre. Talán a munkádat is utálod, vagy a főnöködet, és várod a megváltó szülési szabadságot. Szeretnéd az idődet a családoddal tölteni, hogy nagyszerű gyermekeket, nagyszerű embereket nevelhessetek a világnak (amit amúgy szeretsz, de olyankor, amikor nem jönnek össze a dolgok, gyűlölöd).

Meddőség?

Pánikolsz, hogy mindeddig csak gyűlt és gyűlik a korosztályod-beli “divat” betegségeid száma. Inzulinrezisztencia, policiszta, endometriózis, pajzsmirigy, hashimoto, vagy ki tudja mi… egy-egy késszúrás a szívedbe. Nem akarsz százezreket költeni a kezelésekre, gyógyszerekre, bio-mindenmentes étkezésre, meg mindenféle drága dologra, amit javasolnak. Igazságtalanság, hogy másnak hip-hop ingyen összejön, neked meg bele kell halni lelkileg és anyagilag is, hogy életet adhass. Talán nem mersz szembenézni mindezzel, halogatod a kivizsgálást. Kiderülne, hogy egy romhalmaz vagy, és csoda, hogy még élsz. Lehet, már egyszer félrekezeltek, vagy felírtak fogamzásgátlót mindenféle kivizsgálás nélkül, és tele vagy mellékhatásokkal. Nem bízol az orvosokban. Mindig csak tárogatják a kezüket. És akkor még a párod “népsűrűségének” megszámlálásáról és minőségéről szó sem esett…

És tessék!

Betömnek egy fogat, kilyukad másik kettő. Megint pénz-pénz, fájdalom és megaláztatás a fogorvosi székben. Mert mindig elmondják, hogy nem tudod, hogyan kell fogat mosni, de soha nem tanítják meg rendesen és magyarázzák el világosan, mit rontasz el. De tűrj! Mert azt mondták, nem szabad rossz fogakkal belevágni a babaprojektbe. A genetika mondjon le! Egyszerűen csak ilyen fogakat örököltél. Reménykedsz, hogy a gyereked nem örökli ezt.

Sutba vele!

Nesze neked vitaminok és folsav. Nesze neked két liter tisztított víz. Nesze neked tornák. Nesze neked hőmérőzés, nyákfigyelés. Nesze neked egészségesebb étrend. Nesze neked kevesebb fájdalomcsillapító. Nesze neked szülésre félretett pénz. Nesze neked Ikea ajándékutalvány, amit a kiságyra tartogatsz. Nesze neked rendezvények, melyekre ellátogattál, hogy felkészülhess, mi vár rád. Nesze neked, hogy megtanulsz vezetni, mielőtt jönnek a gyerekek, hogy tudd majd fuvarozni őket… akik nem jönnek.

A lelked mélyén…

Talán egy pszichológus segíthet. Talán minden probléma csak lelki eredetű. Talán valamin indokolatlanul stresszelsz. Nem kéne. Talán a pszichológus ad a kezedbe egy térképet, amely segít megtalálni, hol a gócpont, amit ha feloldasz, azonnal a termékenység útjára lépsz.

Talán üzenet ez valami fel nem fogható szintről. Meg kell birkóznod valamivel karmikusan? Mit üzen ez? Mi a feladatod az életben? Tévúton jársz? Bűnhődsz valamiért? Újabb és újabb stressz. Meditálsz. Próbálod elengedni, abbahagyni a ragaszkodást, elfogadni a helyzetet, meghallani a belső hangot, meglátni a helyes irányt.

Gyilkos kérdések

Mikor jön a baba? Mikor jön az utód? Mikor jön a trónörökös? Mikor jön az unokám? Mikor… hol… miért… Semmi frappáns nem jut eszedbe. Legszívesebben megsemmisülnél, köddé válnál, vagy jól pofán vágnád a kérdezőt, de nem teheted. Csak nyelsz egyet, és nagy nehezen kinyögöd egy erőltetett mosoly kíséretében, hogy “majd”, és közben imádkozol, hogy ez ne azt jelentse, hogy “soha”. Nem akarsz senkivel se találkozni az ilyen maró kérdések miatt.

Figyelemelterelés

Új célokat keresel. Belemerülsz a munkába. Vállalkozást indítasz a várandósság előtt, hiába csak szülés utánra tervezted. Új szakmát tanulsz. Új hobbiba kezdesz. Új könyveket olvasol. Kirándulsz, bulizol, nyaralást szervezel. Túlvállalod magad. Igyekszel lefoglalni az energiáidat. Hogy legalább csak egy kis időre ne a gyerektémán kattogj… Bezárod az internetet, hiszen amióta bejelölted, hogy házastársak lettetek, vagy mert baba-témában kerestél a Google-ban, azóta tonnaszám jönnek az ilyen fórumok, csoportok, oldalak és hirdetések az arcodba.

Most megint nem lehet

Muszáj befejezni, amit elkezdtél. Még év végén van egy záróvizsga, hogy megkapd az új szakmádat. A munkahelyeden neked kell végigvinned a projektet. Vagy megszűnt a munkahelyed, vagy új munkahelyed van, ahol nem örülnének, ha egy szülési szabadsággal kezdenél. Vár még egy utazás. Vagy a költözés miatt semmi pénzetek, időtök. Várnod kell… már megint várnod kell…

Babaherót

Mindenhol csak baba és baba. Nagy, kerek szemű, pufók kis angyalkák, 32 foggal vigyorgó, szexi és boldog anyukákkal. Babakocsiban az igazak álmát alussza, hordozóban csodálkozik a világra, tipeg-totyog anya ujjába kapaszkodva, szakadatlan kacag az etetőszékben… Olyan jó nézni őket… Nem igaz? Nem. Egyáltalán nem cukik! Nem is szépek! Látni se bírod őket! Kételkedni kezdesz: ez azt jelenti, hogy valahol a szíved mélyén nem is akarsz gyereket?

Libikóka

Egyik pillanatban minden rendben. Elfogadod, hogy ez ilyen, hálát adsz azért, amid van, élvezed, ami épp történik, örülsz mások örömének, boldognak érzed magad… Aztán egyszer csak elsötétül az ég, előmerészkednek a démonok az árnyékból, és a füledbe súgják, mekkora lúzer vagy, hogy még teherbe esni sem vagy képes, míg mások iskolázatlanul, rossz körülmények között nyulakat megszégyenítően szaporodnak.

És már ott tartasz, hogy meg akarod menteni a világot. Kéred a Jóistent, hadd szülhess helyettük. Magyarázod neki, hogy itt jó helye lesz annak a kis léleknek. Tiszta víz, meleg étel, fűtés is van, tanult, szerető szülők várják… Mi? Most marad az örökbefogadás? De az nem ugyanaz, te szülni akarsz! Átélni azt a különleges állapotot. Átjutni azon a folyosón testestül-lelkestül, amitől anyává válik a nő. Részese lenni a csodának, bármennyire is fájdalmas, bármennyire is kockázatos…

Ismét kételyek

Fáj. Kockázatos. Már megint ott tartasz, hogy mi van, ha nem is akarsz gyereket. Nem tudod elképzelni, hogy gyerekek nélkül öregedj meg, de elképzelhetetlennek tűnik most az is, hogy akár egyet is felnevelj. Összezavarodsz. Némán kiáltasz a semmibe… Valaki… Valaki segítsen!

Itt vagyok. Segítek, ha tudok. Meséld el, mit érzel most… meghallgatlak… megölellek… melletted vagyok… megértelek.

Nem vagy egyedül!

Hasonló bejegyzések

11 hozzászólás a “Gyermekáldásra várva” bejegyzéshez

 1. Nagyon szuper kis írás lett. Sok helyen hevesen bólogattam 🙂 Bár én még abban a fázisban vagyok, amikor úgy érzem még tényleg tudom lazán kezelni a dolgot, hogy még nem régóta próbálkozunk és nem sietünk, de 1-1 ilyen gondolat azért csak elő-elő bukkan néha.
  Drukkolok nektek! 😉

  • Köszönöm, én is nektek! 🙂 Kicsit érzékeny voltam tegnap este, aztán magamra vettem minden kismamajelölt fájdalmát – nagyjából… Általában én sem görcsölök, azt hiszem… de néha betalál ez-az, és akkor át kell eresztenem magamon ezeket az érzéseket… 🙂

 2. Drukkolok nagyon! Én barátnőmmel kísértem ezt végig, és kísérem még sajnos. De kérdezgetni direkt nem kérdezgetem, csak akkor beszélünk, ha úgy alakul, ha érzem, hogy nyitott rá. És látok ezekből benne is, amikről írtál.

 3. Vártunk az esküvőig, mert szülessen házasságba az a gyerek. Az esküvő hetén kiderült, hogy gond van a citológiámmal. Vártunk 3 hónapot. A harmadik hónap után belevágtunk. Azonnal teherbe estem. A 10. héten már nem volt szívhangja. Elvették. El kellett venni. Most ismét várunk, mert kell 3 hónap a regenerálódásra. És csak imádkozok, hogy ne legyen semmi baj.
  Én hiszem, hogy mindennek oka van. Ennek is.

  … a szívemből szóltál.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

*

code