fbpx

Valamelyik nap görgettem a Facebook falat, és megjelent előttem egy ilyen idézet:

“A siker csodálatos dolog, de az ember nem tud éjszaka hozzábújni, ha fázik.” – Marilyn Monroe

Hm…  – gondolkodtam el – van benne igazság, de azt hiszem, mégsem tudok 100%-ban egyet érteni vele, mert ez főleg attól függ, kinek mi számít sikernek.

Jó, persze az angol verzió egy kicsit másképp hangzik:

2016-marilynmonroe

Régebben arra voltam kondicionálva, hogy a siker az, amikor engem fotóznak, amikor színpadon vagyok, megtapsolnak, szerepelek a tévében, meg ilyenek. Azt hittem, belerokkanok, ha nem játszhatok vagy énekelhetek színpadon. Azt gondoltam, siker egy Barátok Köztben szerepelni, vagy bejutni egy Megasztárba, vagy Christine-t játszani a Madáchban. Bizonyos értelemben az is. Siker. Hatalmas siker, amit elismerek. Tudom, hogy mennyi de mennyi munka van abban, hogy valaki eléri ezeket. De rá kellett jönnöm, hogy nem számomra siker. Engem nem tesz boldoggá hosszútávon. Szeretek játszani és énekelni, nagyszerű érzés, amikor ezt elismerik, de rengeteg olyan hozománya van, amit ha mérlegre helyezek a tapsviharral szemben, súlyosabb és fájdalmasabb – számomra. De közben látom, hogy másokat boldoggá tesz ez is. Számukra ez épp elég, vagy ők talán könnyebben veszik ezeket az akadályokat.

El kellett gondolkodnom, amikor túl sokat volt könnyes a szemem, és rájöttem, hogy nekem nem a pörgés jelenti a sikert, hanem a nyugalom. Gyerekkoromból van egy kép, hogyan képzeltem el magam felnőttként. Egy erkély vagy teraszajtót látok, dől be a fény. Elhúzom a vékonyka földig érő függönyt, kinyitom a teraszajtót és kilibbenek rajta a késő-tavasz illatú levegőbe, hosszú hajamba és a függönybe kap a szellő. Körülnézek és szikrázó tájat, virágokat, füveket és dombokat látok, ahol kabócák zúgnak és madarak csicseregnek.

Amikor a spirituális utamat kerestem, 14 éves korom körül, egy “varázslat” szerint el kellett képzelnem, milyen embert szeretnék magam mellé. Egy hosszú hajú, bőrdzsekis illető ölelt át hátulról, és határtalan biztonságot és békét éreztem. Vagy például kicsi korom óta 3 gyerekről álmodtam. Persze három gyermek nem épp az instant nyugalmat jelenti, ahhoz viszont kell egy nyugalom, hogy a három gyerekkel érdemben lehessen foglalkozni – gondolom. 🙂

Azt hiszem, számomra ez a siker, és ehhez a sikerhez még hozzá is lehet bújni. 😀 De pl. egy buddhista szerzetes van annyira sikeres a maga szemszögéből, hogy nem érzi azt, bárkihez hozzá kellene bújnia egy hideg éjszakán. Ahogy talán egy énekes vagy színész se feltétlenül hiányol senkit maga mellöl, mert ebben a pillanatban tökéletesen elégedett azzal, amije van. Élvezi a kihívásokat, és boldog az eredményeivel.

Szóval, a saját tapasztalataim alapján úgy látom, tisztáznunk szükséges önmagunk előtt, hogy mit jelent számunkra a siker. Mélyen, zsigerből, mi az, ami elégedetté tesz? Na meg mi az, ami szenvedést okoz? Annyian félnek váltani, változtatni, mert azt hiszik, csak ahhoz értenek, amivel foglalkoznak. Vagy hogy azt érdemlik, ami történik velük. Csak azt a közeget ismerik, amiben benne vannak, és ennek akarnak megfelelni… Mindenképp meg kellene nekik felelni? Míg a színpadon jól érzik magukat, csillognak és boldognak tűnnek, a takarásban szenvednek. Kifelé álompár, álomcsalád képét mutatják, de a négy fal között sorvad a szívük. Gyűlölik a munkájukat, munkahelyüket, de félnek váltani, új szakmát tanulni. Sokan tagadják a fájdalmukat önmaguk előtt is, próbálják meggyőzni magukat, hogy így helyes, így a jó: “csak ezt és ezt elérem, és ettől minden rendbe jön, ettől belép a boldogság az életembe”. De aztán hiába az eredmény, valahogy mégsem változik semmi.

“Az őrültség nem más, mint ugyanazt tenni újra és újra, és várni, hogy az eredmény más legyen.” – Forrás

Számodra mi a siker? Mi a célod? Kinek akarsz megfelelni? Munkatársaidnak? Haveroknak? Édesanyádnak? Férjednek? Gyerekeidnek? Más szülőknek? Vagy magadnak? Mit szeretnél létrehozni és hátrahagyni? Egyáltalán akarsz bármit is hátrahagyni? Mi okoz flow élményt? Hogy érzed magad a legjobban? Mihez, kihez akarsz hozzábújni egy hideg éjszakán? Hozzá akarsz bújni egyáltalán bármihez vagy bárkihez?

Kép: quotesbycelebrities.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

 

Megvalósítás alatt

Előzmények: megvalositas.blog.hu

Megjelent az első könyvem!

Lione Stanislav: Csillagom
A részletekért kattints a képre!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a blogomat!


Légyszi

Ha idézel tőlem, vagy saját képet vinnél, kérlek, nevezd meg a blogomat, és linkelj a blogomra, köszönöm!