fbpx
Szokott zúgni a füled koncert vagy buli után? Van megoldás! 😉

A hétvégén a Budapest Music Expón jártunk (leánykori nevén Hangfoglalás), jelentkeztünk egy zenei kvízre, és pontban előtte egy előadást hallgathattunk meg a fülzúgásról és hallásvédelemről. Bevallom őszintén, nem vagyok túl tájékozott a témával kapcsolatban, nem tudtam, hogy létezik tartós fülzúgás. Tapasztaltam már, hogy mondjuk egyszer csak random sípol valamelyik fülem (maximum) fél percig; vagy tini koromban volt sulibuli, ami után néhány órán keresztül tompán hallottam, mintha be lenne dug(ul)va a fülem. De mind hamar elmúlt. Nem tudtam, hogy ez tud tartós is lenni. Azt hittem, a hallásvesztés csak szimplán a világ elhalkulásával jár. Tévedtem. Ez annál sokkal rosszabb.

Szóval megismerkedtem a Szubjektív Tinnitus-szal. Lejátszottak nekünk egy videót, melyben tinnitus-ban szenvedők meséltek arról, hogyan igyekeznek ezzel a folyamatos fantomzajjal együt télni. Közben be-bejátszottak különféle (hangos) zajokat demonstrálva, miket hallanak éjjel-nappal, reggel-este, szünet nélkül ezek az emberek. Íme:

A fülzúgást okozhatja valamilyen fizikai elváltozás a szervezetben (hallójárat dugulás, keringési zavarok, stb.), lehet szorongás eredménye is (ráadásul a stressz más érzékszervre is tud hasonló hatást gyakorolni), és lehet válasz a túl sok hangos koncertre, bulizásra is. Nagyon fontos tehát, hogy a fülzúgás megjelenésekor (pl. egy átbulizott éjszaka után, ha 1-2 napon belül nem akar elmúlni a zúgás), keressünk fel szakembert! De még fontosabb a megelőzés!

Az első füldugóimat akkoriban vettem, amikor a Szigetre mentünk dolgozni, melynek egyszerű oka volt: egyrészt nem akartam, hogy sérüljön a hallásom, másrészt azért, hogy tudjak aludni. Úgy emlékszem, drágább volt még a hallásvédelem, mint manapság. Kivéve a szivacsos csomag (Plug&Go), az ma is pontosan annyiba kerül, mint amikor én vettem évekkel ezelőtt, csak épp az még kék volt. Tehát beruháztam rá, és nem bántam meg. Sokat segített a Szigeten koncert hallgatáskor és elalváskor is, máskor pedig horkolás és TV-zúgás ellen is. Az az elfordítós füldugó tok pedig egyszerűen zseniális, mai napig megvan és használom. 🙂 Néhány éve vettünk magunknak PartyPlug füldugókat, és igyekszünk mindenhova magunkkal vinni őket. Általában folyamatos lakója a táskámnak, hiszen sosem lehet tudni, mikor köt ki egy próbán vagy koncerten az ember. 🙂

A szivacsos és a szilikonos füldugót is meg lehet szokni, ha kitartó vagy. Úgy gondolom, a hallásunk hosszú távú megőrzése (illetve a csend élvezetének) érdekében nem érdemes “kényelmetlenségi” vagy “cikiségi” okokra hivatkozva mellőzni a védelmet. Egyszerűen nem egészséges az a szintű zaj, amit a koncertek és diszkók produkálnak. Viszont mivel a koncert hangereje a befolyásolási körünkön kívül esik, amit tehetünk, az az, hogy legalább beruházunk valamilyen füldugóra (pl. PartyPlug), mert igazán nem drága, viszont nagyon megéri! 🙂

Természetesen, amit fentebb leírtam, az még a felületesnél is felületesebb. Érdemes alaposabban tájékozódni a hallásról, például a mindenamihallas.hu weboldalon vagy a fuldugo.hu wiki oldalán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

 

Megvalósítás alatt

Előzmények: megvalositas.blog.hu

Megjelent az első könyvem!

Lione Stanislav: Csillagom
A részletekért kattints a képre!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a blogomat!


Légyszi

Ha idézel tőlem, vagy saját képet vinnél, kérlek, nevezd meg a blogomat, és linkelj a blogomra, köszönöm!