fbpx

2014-80yrsHétvégén egyszer csak belecsöppentem egy (nem sejtett) táplálékkiegészítő gyorstalpalóba. Eddig sem volt számomra kérdés, hogy szükségem van ezekre a kis kiegészítésekre – hiszen szoktam érezni magamon, hogy mehetne jobban is a kütyü, és ha beveszem a vitaminom, jobban is megy -, de most tisztább lett a kép, hogy miért, mi és milyen formában kell. Mindig tanul valamit az ember. 🙂 De pontosan miről is volt szó?

Szó volt arról, milyen tápanyagcsoportok kellenek a szervezetnek, hogy az étellel bevitt energiát helyesen tudja hasznosítani.

  • Víz: az ember 70%-a
  • Makrotápanyagok, amelyek az energiát adják: szénhidrát, fehérje, zsiradékok
  • Mikrotápanyagok, melyek az említett makrotápanyagok hasznosítását segítik: vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok
  • Fitotápanyagok, a növényi ízek és színek, melyek: antioxidánsok, gyulladásgátló hatásúak, szív és érrendszeri betegség megelőzők, májműködést támogatók, harmonikus immunrendszer működést segítők, és a mikrotápanyagok felszívódását persze

Ezzel a témakörrel kapcsolatban említette meg az előadó, hogy a mai modern társadalomban a gyors és finomított étkezés során az élelmiszerekben kevesebb a mikro/fitotápanyag, illetve sokszor csak a makro marad bennük, pl. finomítás során (cukorrépa -> cukor).

A másik nagy témakör, amit felvázolt, arra adott magyarázatot, mitől válik egy táplálékkiegészítő jó minőségűvé, ugyanis a rossz minőségű táplálékkiegészítők fogyasztása terheli a májat.

A jó minőségű, tiszta táplálékkiegészítő több szempontból is lehet tiszta. Az egyik tisztaság jelentheti például a vegyszermentes (azaz bio) gazdálkodásból származó növényeket, de ennél van még egy magasabb szint, amit organikus gazdaságnak neveznek. Az organikus (természetes) gazdaság amellett, hogy vegyszermentes, más egyéb tulajdonságokkal rendelkezik, mint pl. 100 km körzetben nincs gyár, se nagyváros, se forgalmas főút (ez így Európában eléggé megvalósíthatatlan), viszont természetes terület vagy biogazdálkodás van; továbbá maga a légtér is repülőmentes. Így még jobban lehet csökkenteni az esetleges szennyeződések, méreganyagok előfordulását a növényekben. A tisztaság másik pillérét megadhatja még a GMP (Good Manufacturing Practices) minősítés, mely a gyógyszer tisztaságú gyártási folyamatra utal.

A jó minőséghez hozzájárulhat a növényi formula típusa, hogy a tabletta növényi kivonatot vagy növényi koncentrátumot tartalmaz-e. A növényi kivonatban általában nincsenek benne a fitotápanyagok, ezáltal a kivonat felszívódás százaléka lényegesen alacsonyabb, mint például a koncentrátumnak, melyben csak a víz és az emészthetetlen rostok nincsenek benne, de minden más, ami a felszívódáshoz kellhet, megtalálható a kapszulában.

Konklúzióként megállapítottam, hogy megfelelő minőségű táplálékkiegészítőket nyelek le vagy rágicsálok el nap mint nap, hiszen a fent említett legkedvezőbb tulajdonságokkal mind rendelkeznek – hál’ Istennek. A márka egyébként idén 80 éves, világelső bio-multivitamin család, neve pedig egész egyszerűen Nutrilite.

Kép: blogs.amway.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

 

Megvalósítás alatt

Előzmények: megvalositas.blog.hu

Megjelent az első könyvem!

Lione Stanislav: Csillagom
A részletekért kattints a képre!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a blogomat!


Légyszi

Ha idézel tőlem, vagy saját képet vinnél, kérlek, nevezd meg a blogomat, és linkelj a blogomra, köszönöm!